Доступність посилання

ТОП новини

Марчук: регіон довкола України ремілітаризується


Безпекова ситуація навколо України в Європі «досить стрімко змінюється», заявив в ефірі Радіо Свобода директор Інституту проблем безпеки, прем’єр та міністр оборони України в урядах минулих років Євген Марчук.

«З одного боку, відбувається своєрідна ремілітаризація регіону. Тільки за один рік навколо України було проведено близько 50 військових навчань, у яких брали участь близько 200 тисяч військових. Такої активності давно вже не було, хіба під час «холодної війни», – сказав Марчук.

З іншого боку, за його словами, «ми є свідками того, як втрачаються головні ідеї Паризької хартії 90-го року для оновленої Європи».

«Сьогодні це вже майже не популярно. Відбулися такі серйозні зміни, які здавалися малоймовірними ще років 10-15 тому – як визнання незалежності Косова, Південної Осетії, Абхазії. Звичайно, там різні мотиви, різні природи цієї незалежності. Але яка ж тут неподільність кордонів в Європі? Тут Гельсінкський акт вже по суті не працює. Ну й інші обставини, пов’язані перш за все з новою ініціативою Росії 2008 року – новий погляд Росії на переформатування безпеки в Європі. Це, по суті, створення нового формату європейської безпеки без Сполучених Штатів, але з участю Росії, Білорусі, України, Молдови. І Росія в цьому сенсі досить активно веде роботу», – сказав Євген Марчук.

Наприкінці минулого тижня у Львові відбувся безпековий форум, на який приїхали 38 представників з 20 країн світу, щоб разом із провідними українськими експертами з питань безпеки визначити основні тенденції наростання нестабільності та шукати шляхи до стратегічної стабільності.

У резолюції Львівського форуму йшлося про «наявність стратегічної нестабільності в регіоні Центрально-Східної Європи і Чорноморського басейну, що створює джерело актуальних і потенційних загроз та викликів для національної безпеки окремих країн, що належать до регіонів Центрально-Східної Європи і Чорного моря, та Європи в цілому».
XS
SM
MD
LG