Доступність посилання

ТОП новини

Росiя буде платити «живi грошi» за оренду бази ЧФ пiсля 2019 – Янукович


Росiя, яка зробила знижку Українi за газ, платитиме за оренду бази Чорноморського флоту в Севастополi «живi гроші» на рiвнi близько 98 мільйонів доларів щорiчно пiсля 2019 року, повiдомив Президент України Вiктор Янукович.

Він пояснив, що, відповідно до досягнутих домовленостей, до 2020 року ціна за газ для України й орендна плата Росії за перебування ЧФ в Україні будуть взаємозалежними і за ними відбуватиметься взаємозалік, а після того, коли термін дії газових контрактів мине, Україна почне отримувати орендну плату від Росії «живими коштами».

Янукович нагадав, що, відповідно до договору, укладеного між Україною і Росією 1997 року щодо перебування ЧФ Росії на території України до 2017 року, орендна плата не перераховується Україні коштами, а йде взаємозаліком за спожитий Україною від дня її незалежності російський газ.

21 квітня Україна і Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на Військово-морській базі в Севастополі на 25 років після 2017 року, тобто до 2042 року. Крім того, Україна і Росія домовилися про зниження ціни на імпортний газ на 30% від вартості, яка щокварталу розраховується за формулою, закріпленою в контракті на поставку газу між російським «Газпромом» і Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».
XS
SM
MD
LG