Доступність посилання

ТОП новини

Уманський: уряд порушує умови МФВ, на підвищуючи тарифи на газ


Кабінет Міністрів України порушує вимоги Міжнародного валютного фонду, відмовляючись підвищувати тарифи на газ для населення. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив виконувач обов’язків міністра фінансів уряду Тимошенко Ігор Уманський.

«З точки зору нафтогазової системи – це велика помилка. Безумовно, в ситуації, коли ми імпортуємо газ і імпортуємо його, навіть з урахуванням знижок, за досить високою ціною, не може бути ситуації, за якої ціни на газ для населення в Україні нижчі, ніж ціни на газ для населення в тій же Росії. Це системна проблема, на яку звертав увагу Міжнародний валютний фонд. І вимога підвищувати ціну на газ як ресурс – це не є просто теоретичною вимогою. Це є питанням вирівнювання диспропорції в цінах для різних категорій. Ціна має бути одна. Має бути інша система захисту незахищених верств населення», – сказав колишній урядовець.

Крім того, за його словами, дефіцит бюджету в 6%, який був озвучений, це «не зовсім та цифра, яку погоджує Міжнародний валютний фонд».

«Вони погоджують формулу «5+1». Але «5+1» за їхньою логікою не дорівнює 6. 5 – це дефіцит державного бюджету плюс 1% ВВП – це дефіцит «Нафтогазу». Але ніяк на 6% у цілому вони не погоджуються», – сказав Уманський.

Віце-прем’єр Сергій Тігіпко цього тижня відлітає до Сполучених Штатів Америки на переговори з МВФ.

Сьогодні Президент Віктор Янукович заявив, що завдяки підписаним вчора доповненням до газових угод із Росією, ціну на газ для населення і тарифи на житлово-комунальні послуги цього року не підвищуватимуть.
XS
SM
MD
LG