Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має всі підстави лібералізувати візовий режим для українців – Азаров


Україна очікує, що Європейський Союз активізує дії щодо досягнення безвізового режиму між Україною і ЄС. Про це заявив прем’єр Микола Азаров під час зустрічі з європейським комісаром у справах розширення ЄС Штефаном Філе.

«Для громадян України, які позитивно сприймають ідею європейської інтеграції й знають, що візовий режим для громадян ЄС скасовано 5 років тому, досить незрозумілою є відсутність кроків назустріч, а замість цього збереження часто принизливої процедури одержання віз. Тому ми очікуємо активізації рішення Європейської комісії в цьому питанні», – цитує прем’єра прес-служба уряду.

За його словами, Європейський Союз має всі підстави лібералізувати візовий режим для громадян України. Як заявив прем’єр, переговори зі скасування візового режиму почалися ще в 2004 році й за цей час Україна виконала переважну більшість поставлених ЄС вимог.

«Ми виконуємо угоду про реадмісію. У нас немає проблем з визначенням кордонів і організацією прикордонного контролю. Паспортами з біометричними даними ми готові забезпечити наших громадян протягом півроку», – сказав Азаров.

У відповідь Філе наголосив, що ЄС готовий й надалі працювати над цим питанням.

«Наступного тижня відбудеться засідання спільного комітету з питань спрощення візового режиму, і на основі положень візового кодексу, а також на основі досвіду України, ми розглядатимемо поправки до візового режиму», – сказав єврокомісар.

Крім того, за його словами, ЄС має позитивний досвід запровадження «дорожніх карт» для досягнення безвізового режиму із західно-балканськими країнами.

Як заявив Філе, на сьогодні є всі передумови для того, щоб Україна виконала конкретні дії для узгодження «дорожньої карти» на саміті Україна-ЄС, що відбудеться в жовтні.
XS
SM
MD
LG