Доступність посилання

ТОП новини

Австрія приєднується до «Південного потоку»


Австрія підписала угоди про участь у російському проекті нового газогону «Південний потік», який має постачати газ до Європи в обхід України.

Одну угоду, про участь у будівництві, підписали в Відні міністр економіки Австрії Райнгольд Міттерленер і міністр енергетики Росії Сергій Шматко, іншу, про співпрацю, голови енергетичних чи газових компаній, російського «Газпрому» Олексій Міллер і австрійської OMV Вольфґанґ Руттеншторфер.

Угоди підписані на початку візиту до Австрії прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, який тим часом зустрівся в Відні з австрійським колегою, канцлером Вернером Файманном.

Після зустрічі Путін оголосив, що в майбутньому Австрія отримуватиме додатково по 2 мільярди кубометрів газу на рік через «Південний потік».

Він також має зустрітися з президентом Австрії Гайнцем Фішером, а також відвідати європейський чемпіонат із дзюдо, що відбувається в Відні.

Коли (або якщо) газопровід «Південний потік» збудують, він має на меті транспортувати по 63 мільярди кубометрів газу щороку з Росії через Болгарію, Сербію й Угорщину до Австрії з можливим відгалуженням на південь через Грецію до Італії.

Цей проект вважають за «політичного суперника» газогонові «Набукко», що має підтримку Європейського Союзу і має на меті постачати в Європу газ із Каспійського басейну й Середньої Азії, оминаючи територію Росії.

Існують припущення, що «Південний потік», можливо, взагалі не буде збудований, особливо після нинішньої зміни влади в Україні, яка готова йти на поступки Росії в газових питаннях.
XS
SM
MD
LG