Доступність посилання

ТОП новини

Стурбованість США подальшою долею киргизької бази Манас


Американські військово-транспортні літаки на авіабазі Манас
Американські військово-транспортні літаки на авіабазі Манас

Нью-Йорк – Заворушення у Киргизстані, пов’язані з поваленням уряду президента Курманбека Бакієва вщухають, але у Сполучених Штатах посилюється стурбованість подальшою долею американської авіабази Манас неподалік столичного міста Бішкек. У Конгресі підкомітет з проблем урядового контролю й закордонних справ провів спеціальне слухання на цю тему.

Військово-повітряна база Манас, орендована Пентагоном, виконує життєво важливу місію у постачанні американських військ в Афганістані. Від початку року через цю базу було перекинуто до району бойових дій 50 тисяч військовослужбовців, тисячі тонн вантажів, обладнання, літаки, гелікоптери тощо.

Роза Отунбаєва, новий лідер Киргизстану, критикувала Вашингтон за підтримку режиму президента Бакієва попри те, що він проявив себе тотально корумпованим і недемократичним правителем.

Одначе, попри заклики не відновлювати оренду бази Манас, коли у липні закінчиться термін угоди, Отунбаєва обіцяє продовжити оренду, але Омюрбек Текебаєв, заступник прем’єр-міністра, заявив, що доля авіабази вирішуватиметься після осінніх виборів.

Заклики до прозорості й довір’я

У Вашингтоні голова підкомітету конгресмен Джон Тірні зауважив, що ніде правди діти: обидвох усунутих силоміць від влади президентів, Акаєва і Бакієва, суспільство звинувачувало у репресіях і корупції, але Сполучені Штати підтримували ті режими заради користування авіабазою Манас.

Правник Скотт Хортон, який працює в Киргизстані, розповів конгресменам, яким чином Бакієв з братом наживали по 8 мільйонів доларів на місяць. Вони були нав’язані американцям як посередники у постачанні бензину на авіабазу.

Коли Бакієв втік до Білорусі, Еділ Байсалов, завідуючий канцелярії нового уряду, в інтерв’ю американському журналові The Nation закликав білорусів не дозволяти поваленому правителю дестабілізувати ситуацію у Киргизстані. Він сказав, зокрема: «Бакієв показав себе лицеміром не лише перед киргизами, а й перед усім світом. Він – злочинець...».

Один по одному свідки на слуханнях у Конгресі змальовували картину того, як американці заплющували очі на придушення демократичних сил у Киргизстані, як лідери опозиції не могли навіть отримати доступ до американського посла у Бішкеку. Вони радили законодавцям підтримувати демократію, розширити обмін студентами, вести справи з новим урядом в атмосфері прозорості й довір’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG