Доступність посилання

ТОП новини

Янукович доручив підготувати зміни до Конституції


Віктор Янукович доручив урядові підготувати та подати на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України згідно з висновками Венеціанської комісії та рекомендаціями Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомила прес-служба Президента в п’ятницю.

Інформація про це доручення була спершу розміщена на сайті Президента, але ввечері її прибрали.

Первісне повідомлення не уточнювало, про які саме зміни до Основного закону йдеться.

Мовилося лише, що таке доручення Янукович дав на виконання домовленостей, досягнених 27 квітня під час робочого візиту до Страсбурга для участі в другій частині сесії ПАРЄ, а також за підсумками зустрічей із керівництвом Ради Європи.

Міністр юстиції Олександр Лавринович, який входив до складу української делегації на сесії ПАРЄ в Страсбурзі, повідомив агентству «Інтерфакс-Україна», що представники Венеціанської комісії висловлювали українській стороні побажання врахувати зауваження комісії щодо змін, внесених до Конституції України наприкінці 2004 року.

Конституційна реформа 2004 року перетворила Україну з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку. Крім того, реформа запровадила вибори на пропорційній основі до парламенту та місцевих рад.

Віктор Янукович, ставши Президентом, давав зрозуміти, що хотів би змінити нинішній розподіл повноважень. На з’їзді Партії регіонів тиждень тому він заявив про необхідність «завершити політичну реформу», ухвалити «пакет конституційного законодавства», зокрема, нові закони про Президента і про Кабінет Міністрів і розмежувати повноваження Президента, Прем’єр-міністра і уряду.
XS
SM
MD
LG