Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові відкрили меморіальну дошку чеському комуністові Юліусу Фучіку


Меморіальну дошку встановили на будівлі в центрі міста – по вулиці Сумській, 11, де вісімдесят років тому, в 1930-му, Юліус Фучік зустрічався з харківськими журналістами.

Як заявила директор Департаменту з соціальних питань харківської міськради Світлана Горбунова-Рубан, пам’ятна дошка на цьому місці раніше вже була, але через ремонт фасаду будівлі, її кілька років тому зняли, оновили і вирішили офіційно відкрити саме сьогодні. Заявку на встановлення дошки до міськради подав «Антифашистській комітет Харкова».

«День видався з великими збігами. І День журналістики, який святкувався у Радянському Союзі, і день штурму Маутхаузена, коли в’язні Маутхаузену підняли повстання, і напередодні 65-річчя Перемоги», – сказала Горбунова- Рубан.

Гроші на меморіальну дошку Фучіку в Харкові виділила міська рада. Посадовці заявили, що її відкриття – це один із заходів на честь Дня Перемоги.

Раніше голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін відмовився від утримання меморіалу жертвам Голодомору під Харковом і запропонував опікуватись ним голові фонду «Ренесанс», колишньому керівнику облдержадміністрації Арсену Авакову.

Юліус Фучік – чеський журналіст, активіст чеської Компартії і переконаний антифашист. Його ім’ям названі вулиці зокрема у Москві, Києві, Дніпропетровську й Ташкенті. Згодом вулицю Фучіка в Ташкенті влада Узбекистану перейменувала. Так само і в Празі після оксамитової революції 1989 року у Чехії перейменували станцію метро «Фучікова» і почалися спроби дати нову оцінку діяльності Фучіка.
XS
SM
MD
LG