Доступність посилання

ТОП новини

Науковці: безсонна ніч може спричинити діабет


Усього одна безсонна ніч може перешкодити організму повноцінно використовувати інсулін для переробки цукру, повідомляють вчені.

Дослідники вважають, що зв’язок між зменшенням кількості часу на сон і зростанням числа випадків резистентності до інсуліну та придбаного діабету може бути невипадковим.

«З наших даних випливає, що недостатня кількість сну вночі має більш серйозний вплив на регулювання обміну речовин, ніж вважалося раніше», – цитує у середу агентство «Ройтерз» директора медичного центру університету британського міста Лейдена Естер Донгу, яка очолювала дослідження.

Діабет другого типу викликається неможливістю організму повноцінно використовувати інсулін, внаслідок чого рівень цукру в крові зростає, а це небезпечно для здоров’я. У всьому світі цією недугою хворі приблизно 180 мільйонів осіб.

Раніше вчені вже виявили зв’язок між кількома ночами недостатнього сну і неповноцінним використанням інсуліну організмом, але Донга говорить, що нове дослідження стало першим, яке вивчило вплив уже однієї безсонної ночі на цю здатність організму.
XS
SM
MD
LG