Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Бельгії проголосував за саморозпуск


Обидві палати Федерального парламенту Бельгії проголосували вчора за законодавчий крок, який означає їхній автоматичний розпуск.

Таким чином, у країні відбудуться дострокові вибори. Їхню дату має формально призначити король своїм указом, але вимоги законодавства практично визначають, що вони мають відбутися 13 червня.

Минулого місяця владна коаліція в Бельгії розпалася через суперечки навколо мовних прав. У країні, що розділена на громади за мовною ознакою, довгий час триває суперечка навколо меж виборчого округу столиці Брюсселя й околиць. Він охоплює території, що належать обом найбільшим громадам – нідерландськомовній і французькомовній, – і зміна його меж дещо вплине на мовні права виборців.

Дострокові вибори в Бельгії майже напевно відбудуться за два тижні до того, як ця країна з 1 липня переймає на півроку головування в Європейському Союзі. Вважають, що новообраний парламент не встигне так швидко сформувати новий уряд, відтак країну представлятиме на чолі ЄС нинішній уряд Іва Летерма як виконувачі обов’язків із обмеженими повноваженнями.
XS
SM
MD
LG