Доступність посилання

ТОП новини

Демаркація кордону плюс для України і реверанс у бік ЄС – експерт


Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак позитивно оцінює наміри України і Росії підписати угоду про демаркацію кордонів.

«Демаркація кордону – це питання абсолютного чіткого встановлення державності, це абсолютно чіткі державні кордони, це ознака територіального суверенітету держави, тобто територія, на яку поширюються всі права або всі обов’язки тієї держави, яка встановлює свої кордони. І тому Росія дуже неохоче йшла на ці питання», – заявив Чумак в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, це можна було б вважати «перемогою української дипломатії, якби не одне «але». «Це такий політичний реверанс у бік Європейського Союзу з боку і України, і Росії. Коли почали казати, що Україна дрейфує в бік Росії в частині зовнішньополітичного курсу, тоді з’являється договір про демаркацію кордонів, який є однією з основних вимог ЄС щодо надання Україні безвізового режиму перетинання кордонів і пересування громадян», – сказав експерт.

Щодо іншого питання – морських кордонів, зокрема Керченської протоки, Азовського моря, континентального шельфу і виключної морської економічної зони в Чорному морі, то, за словами Чумака, там «великі економічні інтереси» і їх вирішити буде складніше.

«Якщо говорити про те, як повинне бути поділене Азовське море правильно, за нормами міжнародного права, то більша частина моря відходить Україні. Мало того, що вона більша ця частина, це частина, де йде промисловий вилов риби. Там така ситуація, що на російському боці – місця, де риба нереститься, де її ловити не можна, а на українському – місця, де рибу виловлюють. А це знову ж таки гроші, якщо ділити море по поверхні. Воно поки що поділене по дну… По цьому питанні росіяни будуть битися, давити на Україну до останнього», – заявив експерт.

Щодо Чорного моря, то тут, за його словами, «знову ж таки питання грошей». «Бо якщо ділити виключну морську економічну зону і шельф Чорного моря, то там є певні поклади нафти і газу, які, якщо ділити за нормами міжнародного морського права, то вони відходять до України, а ці поклади досить великі», – сказав Чумак.

Угода про демаркацію сухопутного кордону буде єдиною міждержавною угодою, яка буде підписана під час візиту в Київ президента Росії Дмитра Медведєва. Інші документи будуть міжурядовими.
XS
SM
MD
LG