Доступність посилання

ТОП новини

Козак Мамай чи міністр Могильов?


Кирило Булкін у ролі козака Мамая
Кирило Булкін у ролі козака Мамая

Сімферополь – У Криму з успіхом пройшов показ соціального спектаклю «На спільнім шляху/Бир йолу» за п’єсою журналіста, актора і громадського діяча Кирила Булкіна. Козак Мамай, сучасна сімферопольська студентка Оксана, історичні постаті кримських татар та українців, новітні політики і чиновники – їх усіх об’єднав автор п’єси та актори київського театру української героїки «Пам’ять» під керівництвом Галини Яблонської для того, щоб підняти тему толерантності, що стала вкрай актуальною для нинішньої України і, насамперед, для її кримської автономії.

«На спільнім шляху/Бир йолу», за словами автора, є драмою-фентезі з історичними екскурсами і документальним відео. Це розповідь козака Мамає (актор Кирило Булкін), який потрапляє у 2007 рік, сімферопольській студентці Оксані (Людмила Барбір) про найважливіші історичні моменти відносин кримських татар та українців.

Під час вистави
Разом із такою ретроспективою у п’єсі відбуваються події і новітньої історії. Міліція, якою кілька років тому в Криму керував макіївський депутат-регіонал, нині міністр Могильов, громить кримськотатарські крамниці і кафе на плато Ай-Петрі. В Оксани є брат Сергій, він «беркутівець», а товариш – кримський татарин Рустем і обох доля зводить на Ай-Петрі. У спектаклі багато відео-врізок, це суміш театру, журналістики і реальної політики.

Сам автор, Кирило Булкін сказав Радіо Свобода, що хотів показати засобами театру, що в історії між українцями і кримськими татарами були найрізноманітніші перипетії – і ворожнеча, і дружба. Але, як переконується головна героїня, мандруючи історією цих двох народів, ворожнеча щоразу приводила їх до поразки. А взаємодія і співпраця – приносила успіх і українцям, і кримським татарам. І сьогодні це є найбільш актуальним у тій непростій ситуації, в якій опинилися на власній землі обидва народи, зазначив Кирило Булкін.

Погрози не справдилися

Напередодні приїзду акторів до Криму, на їхню адресу на деяких кримських форумах висловлювалися погрози. Проросійські радикали погрожували зірвати спектаклі і навіть побити митців. Однак, як розповів Кирило Булкін, все обійшлося без інцидентів, жодних провокацій не було.

Серед глядачів - лідери Меджлісу Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв
Виставу «На спільнім шляху» показували в Красногвардійському, Євпаторії, Сімферополі, Бахчисараї, Саках і в селі Доброму Сімферопольського району. І кругом виставу сприймали дуже тепло, запрошували приїхати ще. У переповненому Бахчисарайському будинку культури зал аплодував стоячи і довго не відпускав акторів. Голова районної держадміністрації Ільмі Умеров попросив приїхати ще раз і показати виставу в селах району.

Серед глядацької аудиторії переважали кримські татари, хоч спектакль в основному йшов українською мовою. Один із глядачів, 68-літній Сервер-ага, з яким я говорив у Сімферополі, пожалкував, що на виставу прийшло небагато українців і росіян. Організатори цього туру припускають, що так сталося через брак інформації, адже анонси та оголошення про цю акцію вийшли переважно у кримськотатарських виданнях. Попри це, натхнений успіхом і теплим прийомом Кирило Булкін сказав Радіо Свобода, що збирається ще раз приїхати до Криму з виставою «На спільнім шляху/Бир йолу» вже за кілька місяців, восени.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG