Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина має нового президента


Новим президентом Угорщини став спікер Національної асамблеї Пал Шмітт
Новим президентом Угорщини став спікер Національної асамблеї Пал Шмітт

Угорщина – Сьогодні парламент Угорщини обрав нового президента країни. Ним став спікер Національної асамблеї Пал Шмітт, кандидатуру якого висунула правляча правоцентристська урядова коаліція. Аналітики в Угорщині й закордоном вважають, що новий президент країни, на відміну від попереднього (Ласла Шойома), працюватиме в унісон із новим урядом.

Економісту Палу Шмітту 68 років. В Угорщині та за її межами його радше знають, як дворазового олімпійського чемпіона з фехтування (1968 та 1972 роки), який до того ж двічі був переможцем світових чемпіонатів із цього виду спорту в 1970-му та 1971 роках. Його професійна кар’єра була десятки років пов’язана зі спортом. Із 1995-го до 1999 року він очолював олімпійський комітет Угорщини.

Цікаво, що у великій політиці Пал Шмітт лише з 2003 року. Він є членом консервативної партії ФІДЕС, а в 2007 році став заступником голови цієї партії. 2004 року Пала Шмітта обрали членом Європарламенту, де згодом він навіть отримав пост заступника голови. Після перемоги партії ФІДЕС та християнських демократів на парламентських виборах в Угорщині цього року Шмітт стає спікером Національної асамблеї Угорської Республіки.

Вибори нового президента Угорщини, за традицією, відбуваються в парламенті. Сьогодні за Пала Шмітта проголосували дві третини депутатів.

Виступаючи перед парламентарями, Шмітт зазначив: «Я не хочу бути гальмом у поступальній роботі уряду, радше навпаки. Тому щиро покладаюся на конституційність законів, ухвалених урядом. Але, ставши безпартійним, не зможу брати до уваги пропозиції лише однієї партії, щоб виконувати покладені на мене конституційні обов’язки».

Австрійська консервативна газета «Ді Прессе» в сьогоднішньому номері пише про те, чому кандидатура попереднього президента Угорщини Ласла Шойома була відхилена партією ФІДЕС. На думку віденського видання, Шойом, як поборник конституційного права, міг створювати додаткові труднощі правлячій коаліції в ухваленні нової конституції. Консерватори розробляють її за французьким зразком, і тоді, вважає «Ді Прессе», наступним президентом Угорщини з розширеними повноваженнями може стати голова нинішнього уряду Віктор Орбан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG