Доступність посилання

ТОП новини

Справу щодо повернення Шухевичу статусу героя затягують


 Мітинг біля будівлі Вищого адміністративного суду України на підтримку визнання Героями України Романа Шухевича та Степана Бандери, Київ, 6 липня 2010 року
Мітинг біля будівлі Вищого адміністративного суду України на підтримку визнання Героями України Романа Шухевича та Степана Бандери, Київ, 6 липня 2010 року

Київ – Найближчим часом керівникові УПА Роману Шухевичу не повернуть звання Героя України. Вищий адміністративний суд у вівторок зупинив провадження у справі про поновлення звання Героя України діячеві українського повстанського руху, яку ініціював його син Юрій. Представники правих сил, які відстоюють повернення відзнак Бандері і Шухевичу, обіцяють не припиняти боротьбу.

Перед центральним входом до Вищого адміністративного суду в Києві зібралося близько ста осіб із прапорами політичних об’єднань правого спрямування та із плакатами: «Героям УПА – слава!», «Українцям – сильна держава!», «Тільки влада ідіотів судить справжніх патріотів».

Вони вимагали скасувати рішення донецьких судів, які визнали незаконним звання Героя України, які тодішній Президент Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Юрій Шухевич
Мітинг був приурочений до розгляду Вищим адміністративним судом позову Юрія Шухевича, який вимагає повернути звання Героя України його батькові. Цей судовий процес свідчить, що нинішня влада послідовно намагається знецінити українську історію та національні цінності, сказав під час перерви у судовому засіданні Юрій Шухевич.

«Згадайте, за іншого Президента донецькі суди підтвердили законність надання статусу героя Шухевичу, а сьогодні ті ж суди його визнають незаконним. Це свідчить, що справа є замовною», – переконаний син колишнього головного командира УПА.

Втім, рішення суду здивувало позивачів. Вищий адмінсуд зупинив розгляд справи, мотивуючи тим, що не всі позови про скасування статусу Романа Шухевича розглянуті до кінця, а відтак оскаржувати їх рано.

«Оскільки в обох справах розглядається один указ Президента Ющенка, суд постановив справу зупинити, до розгляду в касаційній інстанції позову Володимира Оленцевича про скасування указу Президента», – заявила, закриваючи засідання, суддя Вищого адміністративного суду Раїса Ханова.

Із офіційних документів суду випливає цікавий збіг обставин: Раїса Ханова донедавна працювала в Донецькому апеляційному адміністративному суді – саме в той період він розглядав справи щодо Бандери та Шухевича.

Оскарження указів про надання статусу героїв діячам українського визвольного руху ініціював юрист із Донецька Володимир Оленцевич. Він вважає рішення Вищого адміністративного суду абсолютно законним.

Свою позицію Оленцевич пояснює не ідейними, а суто правовими міркуваннями. «Я хочу зробити внесок у створення в Україні правової держави. А в законі чітко сказано, що героєм України може бути лише той, хто є її громадянином. Це очевидно!», – наполягає юрист із Донецька.

Рішення Вищого адміністративного суду щодо Шухевича не підлягає оскарженню. Проте позивачі мають намір продовжувати боротьбу – зокрема, звернутися до Верховного Суду України і подати новий позов після того, як суди завершать розгляд усіх попередніх справ про законність присвоєння звання героїв.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG