Доступність посилання

ТОП новини

«Вступ до Євросоюзу був правильним вибором» – чехи


Прага – Громадяни Чеської Республіки переконані, що вступ їхньої країни до Європейського Союзу був правильним кроком. Як показали результати останніх опитувань, незважаючи на певні розбіжності в поглядах 27 країн членів ЄС на економічну кризу чи на роботу представницьких органів Європейського Союзу, чехи задоволені своїм членством в Євросоюзі. Головне – це стабільна позиція ЄС у відстоюванні демократичних цінностей, вважають чехи.

За результатами останнього опитування, що його провів Центр вивчення громадської думки Соціологічного інституту Академії наук Чехії, переважна більшість – 75 відсотків громадян – вважає найважливішим в роботі Європейського Союзу підтримку демократичних цінностей. Цей показник не змінюється вже декілька років, незважаючи на те, що між країнами європейської спільноти існують окремі розбіжності.

Чехія вступила до ЄС у 2004 році. Разом з Польщею, Словаччиною та Угорщиною, які також є членами Євросоюзу, вони творять так звану «Вишеградську четвірку». Вишеградська група дбає передусім про справи прикордонної співпраці.

24 країни із 27 входять до Шенгенського простору, тобто їхні громадяни мають право безвізового перетину кордону. Ще одна різниця, яка відрізняє окремі країни ЄС: із 27 країн Європейського Союзу 16 входять до єврозони, інші, включно з Чехією, користуються власною валютою.

Протягом глобальної економічної кризи недоліки і переваги євро кожна країна відчула по-своєму, особливо гостро – Греція, якій нині країни ЄС надають допомогу. І навіть на тлі цих розбіжностей більшість чехів вважає європейський вибір правильним.

«Чехи оцінюють Європейський Союз як цілість і не зважають на окремі аспекти, – говорить аналітик Центру вивчення громадської думки Пауліна Табері. – Вони вважають, що в Євросоюзі демократія відіграє важливу роль і всі 27 країн-членів ЄС є державами демократичними. Тобто країна, яка вступає до Євросоюзу, водночас отримує підтвердження демократичності. Ось чому демократія дістає таку високу оцінку серед інших цінностей Європейського Союзу».

Інтеграція в області оборони, екології й культури

Чехи також високо цінують рівень співпраці й солідарності всередині Європейського Союзу, і навпаки – вважають, що серед 27 країн мали б існувати більш рівні права без огляду на величину, кількість населення чи тривалість членства країни в ЄС. Мовиться в цьому випадку про групи країн так званої «старої» й «нової» Європи – засновників Європейського Союзу й таких, як, наприклад, Румунія, яка вступила до ЄС тільки у 2007 році.

Незважаючи на те, що Чехія є членом НАТО, близько 70 відсотків її громадян вважають надзвичайно корисною співпрацю країн-членів Європейського Союзу в ділянці оборони, а також екології й культури.

На думку чеських аналітиків, зміни до інтеграційних процесів всередині ЄС може внести глобальна економічна криза. Зокрема, по-різному ставляться окремі країни до фінансової допомоги збанкрутілим державам. Наприклад, уряд Чехії проголосував за надання допомоги Греції, а Словаччина в ній відмовила.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG