Доступність посилання

ТОП новини

Чи піде влада Януковича шляхом економічних реформ, чи ж – узурпації влади? (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань інформують не лише про отримання Україною нового кредиту МВФ, а й розмірковують, як вплине цей кредит на нинішню владу в Києві. Деякі оглядачі навіть не виключають, що у Верховній Раді Україні можуть ще провалити остаточне схвалення угоди з МВФ, якщо не затвердять поставлені Фондом вимоги щодо заходів економії бюджету. Експерти також не виключають, що влада Януковича може під шум виконання умов кредиту МВФ просто узурпувати владу в Україні і згорнути демократичні завоювання держави. Газети також міркують над тим, чи вдасться Києву «вмовити» Москву за допомогою ЄС– скасувати початок будівництва газогону «Південний потік».

Російська «Время новостей» не виключає, що остаточне схвалення угоди Києва з МВФ щодо надання 15-мільярдного кредиту може зіштовхнутися з проблемами у Верховній Раді, де ще мають затвердити жорсткі пропозиції Фонду до уряду Азарова зі скорочення бюджетного дефіциту з понад 5 відсотків у 2010 році до трьох з половиною вже у наступному році. Газета нагадує, що Верховна Рада вже двічі провалювала раніше спроби скорочення бюджету і провалила завершення попереднього фінансування з боку МВФ. «Время новостей» також наголошує, що ще не все ясно з підвищенням урядом Азарова цін на газ для населення і пов’язаного з цим фінансовим станом «Нафтогазу», врятувати який може лише подальше підвищення внутрішніх споживчих цін на газ та комунальні послуги і чого Азаров намагається уникнути – в усякому раз, на словах.

Лондонська «Файненшел Таймз» наводить побоювання деяких експертів з приводу того, що влада Януковича скоріше піде на узурпацію влади, аніж на непопулярні реформи, котрих вимагає МВФ у відповідь на рятівний для уряду в Києві кредит. Тут також наголошено, що вже помітні спроби «задобрити» виборців і ослабити опозицію, бодай новим законом про місцеві вибори, котрий, на думку багатьох експертів, порушує Конституцію і демократичні норми. Хоча МВФ і намагається всіляко направляти владу Януковича на економічні реформи та уникнути «близькості до брудної політики Києва, коли Фонд обвинувачували в політичній заангажованості чи не всі політичні сили в Україні». Газета також запитує тут, яким же шляхом піде нинішня українська влада у вирівнюванні економічної ситуації та подоланні боргових труднощів – західним, по жорсткому економним, чи ж спокуситься на російські пропозиції щодо нової, рубльової, кабали? Тут же експерти заспокоюють західних банкірів, що розмови про рубльові облігації – це лише тиск на ринки, а насправді Київ готується до нової спроби розміщення на Заході єврооблігацій на суму у 2 мільярди доларів.

Російська «Нєзавісімая газета» висловлює скептицизм з приводу реальності спроб уряду Януковича – за допомогою ЄС умовити Росію не розпочинати реалізацію проекту газогону «Південний потік». Але, разом з тим, видання інформує, що самі плани Києва зберегти транзитні можливості газу до Європи навіть на рівні 120 мільярдів кубічних метрів не є реальними. І не лише через зменшення потреб Європи у російському блакитному паливі, а й з причини реалізації Україною, разом з ЄС і Азербайджаном, проекту терміналу з транспортування зрідженого газу. «Нєзавісімая газета» також наводить думки експертів з приводу реальності розмов щодо реалізації в Україні проектів видобування сланцевого газу, що може призвести до різкого скорочення потреб в нинішній ГТС. Експерти не виключають, що вступ України до кінця цього року до Європейського енергетичного співтовариства призведе до перегляду низки енергетичних програм і зменшення залежності від російського газу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG