Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії в суботу обиратимуть парламент


Рига – У суботу, 2 жовтня, у Латвії відбудуться вибори до Саейму країни. На 100 місць латвійського парламенту претендують 1239 кандидатів із 13 партій та політичних об’єднань. Аналітики прогнозують перемогу у виборах опозиційної лівоцентристської партії «Центр злагоди». Однак, на їхню думку, створити урядову коаліцію цій партії не вдасться, тому, імовірно, що наступний уряд сформулюють ті ж самі політичні сили, які входять до нинішнього.

Право голосувати на парламентських виборах мають 1 мільйон 530 тисяч громадян Латвії.

Згідно із останніми даними опитування громадської думки, подолати необхідний п’ятивідсотковий бар’єр можуть представники п’яти партій та об’єднань – «Центр злагоди», «Єдність», «Союз зелених та селян», «За кращу Латвію!» та «Усе Латвії» / «Вітчизні і Свободі».

Наступний уряд можуть сформувати «старі» політичні сили

Аналітики відзначають, що російськомовні виборці в основному голосуватимуть за лівоцентристську партію «Центр злагоди», а латиші за правий блок «Єдність». Ці політичні сили мають шанси отримати найбільшу кількість місць у наступному парламенті, однак ще напередодні виборів їхні лідери заявили про небажання створити єдину коаліцію у Саеймі.

Представники блоку «Єдність» вже повідомили, що у неділю розпочнуть переговори про створення коаліції із «Союзом зелених та селян» та об’єднанням «Усе Латвії» / «Вітчизні і Свободі».

За прогнозами аналітиків, існує імовірність, що новий уряд Латвії представлятимуть ті ж праві партії, що й нинішній, на чолі з чинним прем’єр-міністром Валдісом Домбровскісом

Латвійці розчаровані

Наразі 85 відсотків економічно активного населення Латвії не вірить передвиборчим обіцянкам партій, оцінюючи їх скептично. Окрема частина виборців, в основному незаможні, готова продати свої голоси.

Екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга
За словами екс-президента Латвії Вайри Віке-Фрейберги, розчарованість пересічних латвійців досягла критичного рівня, і в цьому значна провина нинішнього парламенту.

«Головну оцінку роботі нинішнього парламенту дав народ, коли вийшов 13 січня на вулицю з акцією спротиву. Таке було вперше, тому цей Саейм увійде в історію тим, що викликав сильне незадоволення народу. Помилок було багато, однак, на мою думку, головна помилка депутатів – це нездатність прислухатися до добрих порад та здорового глузду, а також згода на те, щоб парламентом керували сумнівні сили, цілі та інтереси», – зауважила Вайра Віке-Фрейберга.

Найближчі роки будуть важкими, але потім буде краще – екс-президент

Доктор економічних наук Райта Карнієте вважає, що партії у своїх передвиборчих програмах керуються старими методами. За її словами, країна не може бути успішною, якщо єдина економічна політика – це прагнення до бездефіцитного бюджету за рахунок зниження соціальних витрат та збільшення податків.

Наразі екс-президент Вайра Віке-Фрейберга радить політикам чесно сказати суспільству, що найближчі роки будуть важкими.

«У перебігу передвиборчої кампанії я чула різні обіцянки на кшталт, як говорять французи «волосся на голові пострижеться і вкладеться у фризуру само собою». Можна обіцяти усе, що завгодно, однак звідки вони візьмуть на це все кошти? Якщо із своїх глибоких кишень, то будь ласка! Слід чесно сказати, що на це раз будуть не гладкі, а худі роки. Нам доведеться підкоритися, тому що на нас тисне світова економічна ситуація. Однак потім буде гарний період. Вірте мені, буде», – висловила упесненість екс-президент Латвії.

Головним завданням нового уряду Вайра Віке-Фрейберга бачить у продовженні структурних реформ та оволодінні коштів європейських фондів, які зараз Латвія освоює не повною мірою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG