Доступність посилання

ТОП новини

Минуле і сьогодення латвійського туризму


Рига – Ще 20 років тому поїздка до Латвії для пересічного радянського громадянина вважалася своєрідним «вікном у Європу». Згадати у розмові про проведену відпустку в Ризі чи Юрмалі було ознакою доброго тону. Відпочинок на ризькому узбережжі вибирали шанувальники культурного і водночас оздоровчого відпочинку. Сьогодні Латвія повноправна європейська держава, а ситуація у сфері туризму відрізняється від того, що було в 90-х роках. До Латвії приїздять туристи як із Заходу, так і зі Сходу.

Місто Юрмала із 30-кілометровим пляжем, вкритим золотистим піском, комфортабельними готелями, літніми котеджами, елегантними віллами, а також знаменитим концертним залом «Дзинтарі» й досі залишається популярним серед росіян та громадян країн колишнього СРСР.

Полюбляють оздоровчий відпочинок на Ризькому узбережжі і скандинавські туристи.

Водночас жителі міста вважають, що Юрмала не використовує своїх курортних можливостей і нині програє у порівнянні з колишнім туристичним минулим.

«Гадаю, що нам постійно слід думати, як прийняти туристів. У зв’язку з цим у нас повинно бути більше різноманітних заходів, свят. Безумовно, слід підтримувати чистоту й порядок у місті, треба, щоб у нас був свій пейзажний архітектор, маємо зберегти наші колоритні дерев’яні споруди», – вважає жителька Юрмали Даце Кокаревича.

Рига рекламує себе під новин брендом і потік туристів збільшився

Розуміючи, що час диктує нові вимоги, представники латвійської туристичної галузі та рекламні фахівці розробили нову туристичну концепцію Риги і Латвії загалом.

Відтепер Рига себе рекламує під новим брендом «LIVE RIGA», як місто, до якого легко дістатися, але емоційно важко залишити. Завдяки активній рекламній компанії цього року столицю Латвії відвідало на 20 відсотків більше туристів.

Чарівна атмосфера Старого міста Риги, затишні кафе, Домський собор із унікальним органом, який має 6786 труб, готика та відомий ризький югендстиль особливо приваблюють туристів із Скандинавії, Німеччини та сусідніх Литви й Естонії.

Морські туристичні лайнери та пасажирські пороми, які приймає Ризький порт, привозять до столиці Латвії туристів і з інших країн світу. Лише в липні цього року в Ризький порт зайшло 20 круїзних кораблів, на яких до столиці Латвії прибуло понад 20 тисяч туристів.

Туристи бувають різними. На допомогу приходить туристична поліція


На жаль, Латвії довелося зіткнутися і з категорією так званих «дешевих туристів». Їх не цікавлять пам’ятки архітектури, море та інші туристичні родзинки Латвії. Мета їхньої поїздки – дешевший у порівнянні з іншими європейськими країнами алкоголь і секс-туризм.

Щоб не дозволяти таким туристам порушувати правила поведінки, а також допомагати їм у скрутних обставинах, у Ризі півроку тому була створена туристична поліція.

Рига може стати столицею гастрономічного туризму Балтії

За словами директора Латвійської агенції розвитку туризму Армада Слокенберга, Латвія, очевидно, ніколи не буде продуктом масового туризму, тому її рекламують, як країну «неспішного» відпочинку.

Головний акцент спрямовано на регіони – хутори, сільські будинки відпочинку, місця для рибалки, природні заповідники, місцеві пам’ятки архітектури та культури.

Президент Асоціації сільського туризму Латвії Аснате Зіємеле повідомила, що цього року латвійські регіони відвідала значна кількість туристів, зокрема з Росії та Німеччини.

«Ми раді, що до нас повернувся німецький турист. У минулі роки кількість туристів із Німеччини з різних причин зменшилася на 20 відсотків. Зараз вони до нас знову приїздять і навіть більше. Також туристів із Росії цього року було вчетверо більше, ніж минулого року», – розповіла Аснате Зіємеле.

Наразі представники об’єднання гастрономічних міст «Delice» розглядають можливість весною наступного року організувати у Ризі гастрономічний фестиваль. Таким чином, Рига має можливість стати столицею гастрономічного туризму Балтії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG