Доступність посилання

ТОП новини

Футбол, насильство і політика: заворушення сербських фанів в Італії


Рим – Ганебно завершився вчора у Генуї футбольний матч між збірними Італії та Сербії, який тривав лише 6 хвилин. Внаслідок заворушень сербських фанатів були поранені 16 осіб, 17 заарештовані, а відбірковий поєдинок на турнір Євро-2012 скасували. Черговий випадок насильства на італійському стадіоні спричинив тепер не тільки дискусії про хворий футбол, а й набув політичного виміру як для Італії, так і для Сербії.

На сьогодні не так важливий результат кваліфікаційного матчу, який зарахували 3-0 на користь італійців. Мало хто переймається і неминучими штрафними санкціями для обох сторін з боку УЄФА. Найбільш важливим для європейського футболу залишається одне: насильство та екстремізм на стадіонах поки що перемагають.

На прес-конференції після скасування гри головний тренер італійських адзуррі Чезаре Пранделлі заявив: «Великий жаль, розчарування і передусім через те, що на стадіоні було багато дітей, які хотіли побачити спортивне шоу. Знову роздуми про те, що вже стільки часу намагаємося запобігти подібним випадкам і не вдається, це дуже розчаровує. На сербських гравців фанати накинулися ще в автобусі, а їхній воротар перед матчем був у нашій роздягальні, він весь тремтів. Вже тоді ми зрозуміли, що фани готові піти на все, щоб зірвати поєдинок».

Винна поліція?

Спортивні арени Італії бачили і кривавіші випадки, які закінчувалися людськими жертвами, та цього разу саме до місцевих ультра найменше претензій. Сутички влаштували сербські вболівальники під проводом крайньоправого націоналіста Івана Богданова, заарештованого вночі.

Так ось найбільше запитань у пресі і від УЄФА до організаторів футбольного поєдинку і правоохоронців. Як озброєні шашками і петардами молодики потрапили не тільки на стадіон, а взагалі в Італію? Чому поліція не змогла приборкати не так уже багато – 500 агресивних бешкетників? Адже сербські колеги попереджали про настрої радикально налаштованих фанатів. До того ж свіжі у пам’яті недільні заворушення праворадикальних угруповань на гей-параді у Белграді.

«Поліція проводила контроль та обшук усіх уболівальників перед матчем, але ця перевірка не гарантує того, що з-поміж трьох тисяч осіб хтось та й пронесе плоскогубці в кишені, – зауважив заступник керівника поліції міста Генуї Фаусто Анціні. – Але ми впоралися з найголовнішим: відділили від хуліганів порядних глядачів сербських та італійських і дали їм змогу покинути стадіон».

Тим, що вдалося уникнути трагічних наслідків, пишається і міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні. Однак опозиція жорстко розкритикувала дії правоохоронців і вимагає відставки міністра.

Футбол і політика

Внутрішньополітичні перепалки – це ще не все. Справа вийшла на міжнародний рівень. Офіційний Белград вибачився перед Італією за дії своїх громадян. Сербські дипломати пояснюють, що зграя хуліганів не представляє увесь народ, і ці групи радикалів насправді прагнуть перешкодити поступу Сербії до Євросоюзу. На це МЗС Італії заявило, що ганебні сутички не позначаться на двосторонніх відносинах, а Рим і далі підтримуватиме Сербію як кандидата до євроспільноти, хоча, додали, «загальна ситуація ускладнюється».

Коментуючи войовничий характер сербських гостей, італійські мас-медіа зауважують, що у Східній Європі активізується рух ультранаціоналістів та неонацистів. Отож, прогнозують деякі оглядачі, на майбутньому чемпіонаті Європи з футболу навряд чи можна буде розслабитися.

Євро-2012 приймає Україна й Польща, тож останні заворушення в Генуї мають стати серйозним попередженням для організаторів цього турніру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG