Доступність посилання

ТОП новини

Митниця знову затримує експорт зерна


Київ – Державна митна служба України не блокує експорт зерна, запевняє заступник голови митного відомства Степан Дериволков. У Держмитслужбі спростовують дані Української зернової асоціації, за якими з 16 жовтня зупинилося вивезення зерна. У митному відомстві кажуть, що обмежують експорт лише в рамках урядової постанови про введення квот. Однак ця постанова набула чинності лише 19 жовтня.

До кінця року з України зможуть вивезти не більше ніж 500 тисяч тонн пшениці та 200 тисяч тонн ячменю. Так вирішив 4 жовтня український уряд. Повне блокування експорту митники заперечують. Кажуть, що судна можуть лише затримувати на деякий час, але й такі дії – в межах виконання урядової постанови.

«Завдання митниці в цій ситуації – це виконання цієї постанови. Фактів безпідставного затримання вантажів із зерном у нас немає», – каже заступник голови Держмитслужби Степан Дериволков.

Водночас він визнає, що в українських портах є судна з зерном, які поки не випускають за маршрутом. «Є випадки, що судна завантажуються або просто поки не подана митна декларація. Проте про затримку можна говорити лише тоді, коли судно завантажене, вантажна митна декларація подана, але вона не оформлена. Таких фактів у нас поки не зафіксовано», – додав Дериволков.

Блокування експорту псує імідж України – Клименко


Про чергове блокування експорту зерна повідомили в Українській зерновій асоціації. Там розповідають, що нині у портах простоює понад 10 суден.

Президент асоціації Володимир Клименко наголошує, що постанова про квотування експорту зерна набула чинності 19 жовтня, тобто через три дні після зупинки суден. Тому, на думку Володимира Клименка, посилання митниці на виконання цієї постанови не може бути виправданням. Він також припускає, що судна з зерном простоять у портах ще щонайменше 20 днів.

«Незрозуміло, хто платитиме за це, якщо простій коштує 1 долар з тонни. Ухвалення такої постанови і створення такої ситуації, коли блокується експорт, – це рішення непрофесійні, які, до того ж, без сумніву призведуть до псування іміджу України. Я маю велику надію, що Президент цю постанову скасує як незаконну», – зазначив Володимир Клименко.

Проблеми з експортом зерна із України у зернотрейдерів розпочалися ще наприкінці літа. Перша хвиля припала на серпень, тоді митниця не випускала не лише судна, але й потяги з зерном. Друга хвиля припала на вересень. Однак і в першому, і в другому випадках у головному митному відомстві заперечували, що отримали вказівку уряду. Тоді у Держмитслужбі казали, що перевіряють дотримання експортерами митного законодавства.

Тим часом жовтневе рішення офіційного Києва про обмеження експорту зерна критикують за кордоном. Співголова Українсько-американської ради з питань торгівлі та інвестицій Міріам Сапіро заявила, що такий крок ставить під питання надійність України як постачальника і може суперечити зобов’язанням України як члена Світової організації торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG