Доступність посилання

ТОП новини

Азаров і Путін домовляються про подальше поглиблення економічної співпраці


Микола Азаров та Володимир Путін, Київ, 27 жовтня 2010 року
Микола Азаров та Володимир Путін, Київ, 27 жовтня 2010 року

Київ – Російський прем’єр-міністр Володимир Путін прибув у середу до України з одноденним робочим візитом до Києва. У Києві наразі триває засідання українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва під головуванням Миколи Азарова та Володимира Путіна. За результатами засідання очікують підписання кількох двосторонніх угод, зокрема у галузі енергетики.

Перед зустріччю зі своїм російським колегою український прем’єр Микола Азаров повідомив, що до засідання українсько-російського комітету з економічної співпраці підготували 11 проектів документів. Він наголосив, що українська сторона зокрема наполягатиме на зміні умов постачання газу з Росії до України.

«Реалії ринку змінилися, а тому й формули визначення ціни потребують перегляду. Крім того, Україна приєдналася до Європейської енергетичної хартії і ухвалила закон про ринок газу, тому угода, укладена попереднім урядом, не відповідає чинному законодавству», – додав глава українського уряду.

Росія констатує зростання товарообігу

Під час зустрічі з Володимиром Путіним Президент України Віктор Янукович зазначив, що Україна розраховує на подальшу інтеграцію української та російської економік. «Пропозиції, які готують робочі групи, спрямовані на інтеграцію наших економік у багатьох напрямках: авіабудуванні, суднобудуванні, паливно-енергетичному комплексі. Нам буде про що поговорити», – зауважив Президент.

У відповідь Володимир Путін відзначив покращення українсько-російських відносин, зокрема в економічній сфері. «Політична складова трансформується в економічний результат. У нас суттєво зріс товарообіг. За січень-вересень цього року зафіксовано зростання на рівні 77 відсотків», – наголосив російський прем’єр.

Нині у Києві очікують результатів засідання українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва. Перед початком засідання російський міністр енергетики Сергій Шматко розповів журналістам, що Україна та Росія вже парафували угоду про транзит нафти. Водночас міністр не уточнив, чи готова Росія взяти на себе зобов’язання щодо завантаження української нафтотранспортної системи, а також коли зазначену угоду підпишуть.

Українська сторона, а саме міністр палива та енергетики України Юрій Бойко висловив сподівання, що угоду про транзит нафти підпишуть протягом місяця.

Україна й Росія об’єднуватимуть авіабудування?

Віталій Кулик
Директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик радить очікувати також підписання угоди про створення спільного авіапідприємства між об’єднаною авіакомпанією «Росія» та українським заводом Антонова. «Це не означає, що російська компанія поглине завод Антонова. Це означає створення спільного підприємства на паритетних умовах. З іншого боку, я не розумію роль і місце цієї компанії на загальному російському ринку, тут сторонам варто прояснити ситуацію», – зауважив експерт.

Напередодні приїзду Володимира Путіна до Києва деякі українські політологи також висловили припущення, що цей візит може стати візитом публічної підтримки офіційною Москвою Віктора Януковича та Партії регіонів за кілька днів до місцевих виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG