Доступність посилання

ТОП новини

Пане Янукович, ваші ставки!? (Світова преса)


Прага – Низка впливових світових видань напередодні приїзду Путіна до Києва запитують, чи дійсно Президент Янукович «маріонетка в руках Росії»? Але з відповідями не поспішають. Лише кажуть, що «скоро стане зрозуміло, на кого український Президент вирішив зробити ставку». Та деякі оглядачі все ж не сумніваються, що ставки нинішньої влади все більше й більше вказують на Росію. Газети також попереджають, що у середу, вірогідно, настане момент істини, щодо так званого «підкупу» чотирьох функціонерів УЄФА для вибору України і Польщі місцем проведення Євро-2012.

Впливовий американський тижневик «Тайм» ставить питання, чи дійсно «Україна при Януковичу повертається у російські обійми?» і зважує аргументи «за» і «проти»... Автор статті Джеймс Марсон орудує тут своєрідним політичним калькулятором, звертаючи увагу на «стрімке зміцнення Януковичем своєї особистої влади», «підрив демократичних завоювань, придушення опозиції і обмеження свободи преси в Україні». Марсон також порівнює думки експертів щодо цієї проблеми. Всі ці аналітичні оцінки приводять автора статті до одного з попередніх висновків: «все ж абсолютно чітко видно, що Янукович розвернув свою країну назустріч її колишньому радянському володареві». І ця теза підкріплюється словами відомих експертів про те, що «висловлювання відданості Президента Януковича Європі оманливі», бо «він віддав Кремлю занадто багато і дуже скоро, підвівши таким чином Україну до моменту незворотності». Захід, на думку «Тайм», «реагує на критику на адресу Януковича більш приглушено», у час переговорів Києва з ЄС щодо зони вільної торгівлі посилюється тиск з боку Росії на Януковича щодо «посиленої промислової інтеграції України». «Незабаром стане зрозуміло, – доходить висновку автор статті у впливовому американському часописі, – на кого український Президент вирішив зробити головну ставку».

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що приїзд до Києва голови російського уряду Володимира Путіна і його переговори тут із Президентом Януковичем і Прем’єр-міністром Азаровим будуть вестися в основному довкола ціни на газ і майбутнього спільного підприємства (СП) між «Газпромом» та «Нафтогазом». Хоча, як вважають деякі, досить поінформовані, українські експерти, серед 11 планованих для підписання на цих переговорах у Києві угод навряд чи буде угода про довгоочікуване «газове СП»... Бо заважають цьому українські та російські закони, невирішеність долі боргу «Нафтогазу» фірташевській «РосУкрЕнерго» та інші речі. Хоча спостерігачі переконані, що «правляча Партія регіонів дійсно готується піднести подарунок своїм виборцям у вигляді нових українсько-російських угод» і це будуть переважно угоди, як зауважують експерти, «в галузі атомної енергетики, авіа- та кораблебудування». Візит Путіна, як резюмує «Нєзавісімая газета», «буде результативним, але навряд чи сенсаційним».

Ще одне американське видання – «Крісчен Сайєнс Монітор» – не лише констатує, що «Росія укріплює свій Чорноморський флот», а й попереджає, що «Росія вже готова гарантувати захист України»... Газета також переконана, що Президент Янукович робить «крен у бік Москви», цитує російського експерта, котрий вважає, що «російський Чорноморський флот залишиться в Україні до другого пришестя», і наводить факти того, що нинішня влада в Києві готова будувати нові кораблі для ЧФ Росії в Севастополі.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» не виключає у середу скандалу в швейцарському ж Ньйоні, штаб-квартирі УЄФА, коли кіпріотський футбольний функціонер Спірос Марангос надасть Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) докази, документи і підтвердження свідків, котрі нібито доводять факт підкупу за 11 мільйонів євро чотирьох чільних функціонерів УЄФА з метою вирішення долі голосування щодо місця проведення Євро-2012 на користь Польщі та України. Видання з Цюріха не виключає, що саме цієї середи «хтось потрапить у дуже скрутне становище». Швейцарська газета також наводить інформації про те, що у повідомленнях різних джерел найбільше «світяться» два футбольних функціонери УЄФА, які нібито всіляко затягували розгляд «аргументів Марангоса», це генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно та глава дисциплінарного комітету УЄФА Петер Лімахер.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG