Доступність посилання

ТОП новини

Соціологічні парадокси: діями Президента невдоволені, але Януковичу довіряють


Київ – В Україні зростає занепокоєння громадян згортанням прав і свобод. Про це свідчать дані соціологічних опитувань проведених останнім часом українськими та закордонними соціологічними службами. Також дослідження виявило велике незадоволення економічною ситуацією в країні та критику дій влади щодо її покращення. Утім, порівняно з минулим роком, українці стали більше довіряти владі.

Сорок чотири відсотки українців відчувають, що країна прямує до нестабільності, у той час як протилежної думки дотримується 21 відсоток. Такі дані соціологічного дослідження, проведеного у вересні Міжнародним фондом виборчих систем. Водночас, експерти організації зазначають, що минулого року 74 відсотки опитаних вважали, що країна знаходиться на шляху до нестабільності і лише 7 відсотків вважали інакше.

Керівник соціологічних досліджень Міжнародного фонду виборчих систем Ракеш Шарма відзначив, що думки респондентів значно різняться залежно від регіону. «Оптимізм не розподілений рівномірно по всій країні, – зазначає він. – На Сході та на Півдні громадяни кращої думки про стабільність в Україні».

Соціолог Володимир Паніотто, який проводив польовий етап дослідження каже, що такого кредиту довіри, як Віктор Ющенко мав у перший рік свого президентства, Віктор Янукович не має. «Очікування в 2005 році були незвичайно високими, – зазначає експерт. – Такого кредиту довіри, як тоді, зараз немає».

Не впорались з інфляцією та корупцією, але надолужили з Росією


Результати опитування також свідчать про велике невдоволення економічною ситуацією. 94% респондентів незадоволені політикою адміністрації Януковича у стримуванні зростання цін, а 90% – політикою влади у створенні нових робочих місць. Економічними проблемами, що хвилюють понад половину громадян, є інфляція, безробіття й бідність. 77% не задоволені зусиллями влади, спрямованими на боротьбу проти корупції.

Також соціологічне опитування виявило, що 36% українців занепокоєні згортанням прав громадян та свобод з боку влади. Про згортання в Україні демократії та свободи слова свідчать також дані, отримані і в перебігу дослідження проведеного Центром імені Разумкова. За п’ятибальною школою, стан демократії в країні оцінили на 3,07 бала, тоді як півроку тому цей показник становив 3,46.

«Громадяни відчули помітне зниження демократії в країні, – каже керівник соціологічних програм Центру імені Разумкова Андрій Биченко. – Це може свідчити про згортання свобод, досягнення яких було чи не єдиним реальним здобутком помаранчевої команди. І громадяни це відчувають. Хоча, треба зазначити, що наприкінці 2000 року за президентства Леоніда Кучми був отриманий ще менший бал».

Сферою, де, згідно з даними дослідження Міжнародного фонду виборчих систем, досягнення Віктора Януковича більшість респондентів оцінюють позитивно – є зовнішня політика. Так, 66% опитаних задоволені заходами, спрямованими на поліпшення відносин з Росією. Що ж до особистої популярності, то рівень довіри до Президента становить 43%. Натомість довіра до Віктора Януковича минулого року, коли він був лідером опозиційної партії, становила лише 36%.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG