Доступність посилання

ТОП новини

Синяк Путіна не затьмарив те, що Росія не хоче знижувати ціну на газ для України (європейська преса)


Прага – Росія не готова знижувати ціну на газ для України, зазначають оглядачі, коментуючи результати візиту в середу російського прем’єра Володимира Путіна до України. На європейських шпальтах також обговорюють майбутні місцеві вибори в Україні, які, на думку спостерігачів, цього разу будуть особливими.

Журналісти після прес-конференції прем’єрів України і Росії говорили лише про одне: звідки у Путіна синяк під оком, пише російська газета «Коммерсант». Ретельно заретушований, він був помітний всім без винятку, а більше не було що обговорювати, вважає це російське видання. Підписані угоди про суднобудування, атомну енергетику не є революційними, додає «Коммерсант» та, посилаючись на власні джерела, інформує, що контрольний пакет спільного підприємство з виробництва ядерного палива належатиме Україні.

Тим часом прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив російському виданню «Газета.Ru» про те, що синяка в російського лідера не було. За його словами, «мабуть, так падало світло». При цьому Пєсков заявив, що російський прем’єр утомився, бо «останнім часом багато працює».

Aгенція «Ройтерз» не коментує, як виглядало обличчя Путіна, а натомість наголошує, що Україна і Росія не змогли домовитися про нову газову угоду, на яку сподівалися в Києві. А це, на думку західного кореспондента, залишає загрозу нової «газової війни».

Російська «Независимая газета» натомість називає українсько-російські відносини непоганими. Видання описує, як маршрут кортежу Путіна супроводжувала реклама російського державного банку ВТБ, що свідчить про «наочну присутність російського бізнесу в братній слов’янській державі». Водночас «Независимая газета» називає шантажем заклики України переглянути ціну на російське пальне, тепер аргументуючи це новим українським законом про ринок газу. Це, безперечно, додало адреналіну учасникам засідання в Києві і ще більше зміцнило російську делегацію на думці про потребу продовжити будівництво трубопроводу «Південний потік», який прямо постачатиме газ на південь Європи, оминаючи Україну, зазначає російська газета.

Попередження опозиції про фальсифікації влада називає «мильними бульбашками»

Європейські оглядачі також обговорюють місцеві вибори в Україні. Раніше ці вибори відбувалися разом із парламентськими перегонами, і на них не звертали особливої уваги, пише польська газета Rzeczpospolita. Тепер опозиція очікує на масове вкидання фальшивих бюлетенів та інші маніпуляції. Колишній прем’єр Юлія Тимошенко закликає до бойкоту виборів, зокрема, у Львові, Тернополі, наперед вважаючи, що там результати будуть сфальсифіковані, зазначає польське видання. Rzeczpospolita розповідає і про те, що в Україні перед виборами, які мають відбутися цієї неділі, почастішали різноманітні інциденти. Так у Стрию на Львівщині підпалили агітаційний намет Партії регіонів, а ще нацькували туди собаку.

Про заяви Тимошенко з приводу можливих фальсифікацій на виборах інформує і словацьке видання Spravy.pravda, яка водночас наводить і слова прем’єра Азарова про те, що подібні твердження нагадують мильні бульбашки, які вже лопнули. Словацький кореспондент повідомляє про очікування переконливої перемоги на місцевих виборах в Україні правлячої більшості. Дехто це пов’язує з тим, що західні спостерігачі не виявляють традиційного зацікавлення до цих українських виборів. Багато з тих, хто вже послав свої заявки, їх скасував.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG