Доступність посилання

ТОП новини

В Україні резолюція Європарламенту сподобалася майже всім


Київ – На резолюцію Європарламенту в Україні схвально відреагувала і влада, і опозиція. На думку експертів, така реакція зумовлена обтічними формулюваннями, що містяться в резолюції. Водночас, критика діяльності СБУ, що міститься в резолюції, може мати негативні наслідки для керівника цього відомства.

МЗС схвально відгукнулося про збалансованість положень резолюції, в якій вітається відданість керівництва України реалізації євроінтеграційного курсу. Особливу уваги в зовнішньополітичному відомстві звернули на визнання Європейським парламентом європейської перспективи України та підтримка права України подати заявку на членство в ЄС.

Натомість представники опозиції вважають, що текст резолюції, попри визнання євроінтеграційних прагнень України, є ляпасом теперішній владі.

«Швидкість і глибина наближення України до Євросоюзу визначається повагою до демократичних принципів і свобод. І саме недотримання цього критерію призвело до такої жорсткої резолюції», – каже екс-віце-прем’єр з питань європейської інтеграції, заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря.

Компроміс довкола України

За словами першого заступника голови парламентського комітету у закордонних справах, позафракційного депутата Тараса Чорновола, резолюція є компромісним документом, який відображає ситуацію в самому Європарламенті.

«Там всі розуміють, що в Україні щось негаразд, – каже народний обранець. – Але зробити прямий випад проти України ті країни, що підтримують нашу євроінтеграцію, не хочуть, бо це може відштовхнути нас. З іншого боку, казати, що в Україні все прекрасно – означає плюнути собі в душу і сказати неправду, що в Європі теж не заведено».

На думку Тараса Чорновола, українська влада змогла уникнути найнеприємніших для себе моментів і тепер зможе з більшою користю для себе цитувати резолюцію Європарламенту, ніж опозиція.

Євродепутати додали проблем шефу СБУ

Найкритичнішим є зауваження резолюції щодо діяльності СБУ. Європейські депутати закликали українську владу до розслідування випадків втручання спецслужби в демократичний процес.

«Питання двосторонніх міжнародних відносин належить до компетенції МЗС, – повідомила Радіо Свобода речниця СБУ Марина Остапенко. – Я вам рекомендую до них звернутися».

Між тим, Станіслав Речинський – колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання «ОРД», що спеціалізується на діяльності правоохоронних органів – вважає, що така резолюція може коштувати керівникові спецслужби Валерію Хорошковському посади.

«По його позиціях це вдарило ще місяць тому, – зазначає експерт. – Зараз, наскільки мені відомо, Хорошковський пішов у відпустку, намагаючись якось виправити ситуацію і все-таки утримати посаду. Для самої СБУ це, звичайно, клеймо, від якого відмиватися доведеться довго. Зруйновано все, що зробили попередники по декадебізації СБУ».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG