Доступність посилання

ТОП новини

Заветований кодекс і відповідальність парламенту


Ситуацію щодо Податкового кодексу в ефірі Радіо Свобода прокоментували народні депутати Сергій Соболєв, заступник голови фракції БЮТ, Володимир Зубанов (Партія регіонів) і Микола Катеринчук (НУНС).

Заветований кодекс і парламент (І)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Заветований кодекс і парламент (ІІ)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Вже надійшли у парламент опубліковані 19 сторінок поправок Президента Януковича до Податкового кодексу.

Пане Катеринчук, Ви вже бачили ці поправки?

Микола Катеринчук
Микола Катеринчук:
Так, тільки що закінчилося засідання Комітету з податково-митної політики, куди надійшли поправки Президента. Комітет їх розглянув і схвалив, і пропонує парламенту підтримати вето Президента у повному обсязі.

Було дуже важко працювати, тому що на мою вимогу зробити перерву у засіданні комітету, на жаль, депутати її відхилили. Тому ми можемо говорити тільки зі слів заступника міністра фінансів, який доповідав про вето Президента.

Пропонується залишити регулювання спрощеної системи оподаткування. Єдине, що забороняє юридичним особам мати торгові операції з приватними підприємцями. Немає ніяких касових апаратів, податок залишається на рівні від 20 до 200
Я почну з резонансних питань. Це 14 розділ, спрощена система оподаткування. Пропонується повністю виключити цей розділ і залишити регулювання спрощеної системи оподаткування, відповідно до змісту указу Президента від 1998 року.

Тобто, фактично все, що було до цього, залишається: і ставки, і обіг, і кількість працюючих. Єдине, що підприємства, які перебувають на загальній системі оподаткування, не зможуть відносити на валові витрати товари і послуги, куплені у «спрощенців», що фактично забороняє юридичним особам мати торгові операції з приватними підприємцями. Це один із недоліків, які тут є. Все інше прийнятне.

Немає ніяких касових апаратів, податок залишається на рівні від 20 до 200 гривень на місяць. Штрафи за можливі неточності у звітах до 1 січня 2012 року не будуть стягуватися.

Залишається право податкової перевіряти підприємства по трудовому законодавству. Виписана пропозиція чітко, що таке адміністративний арешт. На це податковій дається лише 96 годин. Через 24 години після накладання такого арешту суд має винести протягом 72 годин рішення про правомірність накладення арешту. Якщо такого рішення немає, то арешт знімається автоматично.

Є питання перевірок для великого бізнесу – 30 днів і не більше, для середнього бізнесу – 20 днів, для малого – 10 днів і без можливості продовження. По ПДВ – не більше 60 днів. Раніше можна було перевіряти скільки завгодно.

– Пане Катеринчук, Ви є автором альтернативного Податкового кодексу. Як Ви в цілому оцінюєте ці поправки, які вніс Президент України?

Микола Катеринчук:
Я радий, що слушні пропозиції проекту лягли в поправки, які пропонує Президент.

– Чи ці поправки перекриють можливість людям зловживати спрощеною системою оподаткування?

Ми кола Катеринчук:
Треба дивитися в комплексі. Я думаю, що в деякій частині так, тому що вже на валові затрати не можна буде відносити. Але я думаю, що в цьому напрямку треба більше підготовки і роботи, тому що не все залежить від спрощеної системи оподаткування. Головний ворог мінімізації – це фіктивне підприємництво,фіктивні фірми, конвертаційні центри.

– Пане Зубанов, які Ваші прогнози, сьогодні поправки Президента будуть ухвалені парламентом?

Володимир Зубанов
Володимир Зубанов:
Я думаю, що вони сьогодні будуть розглядатися, а там подивимося. Максимум у п’ятницю вони будуть ухвалені, якщо вони слушні.

Я думаю, що якщо навіть пан Катеринчук, який розробляв свій кодекс, а він знається на цих проблемах, каже, що це нормальні поправки, то я так думаю, що депутати підтримають.

– З огляду на те, як голосувався Податковий кодекс, який заветував Президент, то так виглядало, що ті нечисленні парламентарі, які були у парламенті, знали, як треба голосувати. Наприклад, всі, як один, представники більшості проголосували за Податковий кодекс. А Ви кажете, що ще не знаєте, чи проголосують сьогодні. Тобто, ц.у. не надходило?

Володимир Зубанов:
Бюджет 2011 року буде вже на новому Податковому кодексі
Ми їх ще не бачили. Подивимося, яке воно буде.

Я можу на 100% сказати, що, звичайно, ми Президента підтримуємо. Це було б дивно, якщо б Президент не зробив ніяких зауважень до цього кодексу. Було 6 тисяч поправок, декілька місяців розробляли його, перший раз повертали до уряду, другий раз повертали.

Звичайно, що Президент як гарант Конституції, людина, яка відповідає за ситуацію в державі, теж повинен сказати своє слово і дати зауваження. Тим більше, що у нього є досвідчений економічний блок, який Акімова очолює. Він цим і скористався.

Тобто, звичайний робочий процес іде і йде плідно. Я думаю, що сьогодні, максимум завтра, він завершиться, і бюджет 2011 року буде вже на новому Податковому кодексі.

– Одна ініціативна група підприємців вже підписала меморандум. І, мовляв, якщо їхні вимоги будуть задоволені, то протести на Майдані припиняться.

Інша ж ініціативна група каже, що вона нічого не підписувала, і протести можуть продовжуватися, тому що вони вимагають абсолютно іншого закону.

Пане Соболєв, чому така ситуація?

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв:
Якщо 5 місяців розроблявся Податковий кодекс, двічі відкликався з парламенту, зараз ветування, то як можна за 2 дні внести поправки, які не підготували за 5 місяців? Це очевидний провал влади. Я думаю, що тут підприємці поставили владу на своє місце.

Але ключове! Навіть те, що перерахував мій колега по парламенту стосовно тих правок, які внесені, давайте правду казати. Добре, розділ 14 зник, але далі діє схема, заради якої взагалі пішли на будь-які речі по реформуванню податкової системи. Далі діє схема уникнення від оподаткування, заради чого це робили через малий бізнес, коли мільйони чесних бізнесменів, які почали свою справу, далі будуть працювати, а на їхньому тілі будуть жиріти десятки великих підприємств, які, прикриваючи і дріблячи свій бізнес, і далі будуть ухвалювати свої рішення з податковою разом.

Створюються далі гетто для малого бізнесу, який не зможе мати справи ні з бюджетними установами, ні з будь-яким підприємством, яке не є на спрощеній системі оподаткування
По-друге, а що таке невіднесення на валові затрати? Це означає, що фактично створюються далі гетто для малого бізнесу, який не зможе мати справи ні з бюджетними установами, поставляти будь-яку продукцію, виконувати послуги, ні з будь-яким підприємством, яке не є на спрощеній системі оподаткування. Це те, про що й казали підприємці.

Вибачте, від того, що буде діяти спрощена система оподаткування, вони не зможуть у звітності це показати у своїх відносинах з іншими системами з оподаткування. Це означає, що ніхто з ними взагалі не буде справи мати.

Наступне. Чи зникне система уникнення від оподаткування через схему дивідендів, де нульова ставка стоїть при виведенні дивідендів за кордон? Чи зникла система уникнення від оподаткування через офшорні зони? До цього часу ми так і не побачили, щоб внесли закон про денонсацію угоди з Республікою Кіпр.

Знову з’явилася норма про те, що нульова ставка в разі, якщо це за місцем, за кордоном відбувається. Тобто, головне, заради чого ухвалювався цей Податковий кодекс,– а це навести порядок з мінімізаторами, дати можливість працювати чесному бізнесу,– не відбулося. Але це викликало такий резонанс у суспільстві, що після цього будь-які, навіть гарні речі, які планувалися до внесення в Податковий кодекс у майбутньому, не будуть працювати.

І останнє. Ми ж чудово знаємо, що, згідно з бюджетом і з Бюджетним кодексом, новели можуть вводитися тільки з 1 січня 2012 року. Яким чином це буде враховано у бюджеті на 2011 рік? Я просто не уявляю. Бо я уявляю стан бухгалтерів, тих, хто відповідає за звітність підприємств, в якому стані вони будуть у першому кварталі 2011 року, і що буде творитися зі звітністю підприємств, коли абсолютно нові схеми вводяться, згідно з цим кодексом.

– Пане Зубанов, чому так сталося, що Президент, пішовши назустріч людям, які вийшли на Майдан, так швидко вирішив це питання? Тобто, можливо, треба було більше це обговорювати, дізнатися, що треба, що хотіли, знайти кращий варіант? Бо вирішувати питання у Борисполі – це вказує на те, як швидко це треба робити. Але чи можливо так швидко ухвалювати кардинально правильні рішення?

Володимир Зубанов:
Бажання опозиції зрозуміле. Воно не патріотичне і антидержавне, щоб відсунути ухвалення кодексу якомога далі, щоб держава жила з усіма тими економічними проблемами і в 2011 році, і в 2012-му. Тобто, щоб державі було гірше.

Про цей кодекс усі казали, в тому числі й опозиція, що його треба ухвалювати, над ним працювали не один рік і різні команди. Цей кодекс обговорювали півроку, і всі знали, які є там недоліки, і як їх вирішувати...

– Але ж ви ухвалили з недоліками.

Володимир Зубанов:
Ви ж бачите, що 6 тисяч сторінок було, а зараз пропозиції Президента поступили на 19 сторінках. Їх не так багато, але є там ключові по податковій інспекції, по «спрощенцям».

На жаль, наші опоненти не дуже знаються, не дуже розбираються, бо в них одне гасло: давайте вибори в березні проводити до парламенту, бо у них є свої проблеми. Насправді пан Сергій каже, що й надалі будуть відмиватися гроші. Навпаки, сьогодні буде заборонено юридичним особам працювати зі «спрощенцями» і відносити до собівартості ці витрати. Це по-перше.

Роялті будуть обкладатися податками на прибуток. І дивіденди сплачуються з прибутку, вже який оподатковується. Тому цих шпаринок уже не буде. Це дасть мільярдів 40 тільки додатково до бюджету вже 2011 року.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Чи зможуть уже урвати для бюджету від цих великих пенсій, які мають? Це вже пора зробити – поступлять гроші туди, куди треба.

Сергій Соболєв: Це треба було зробити давно. Попередній уряд вносив відповідний проект закону, де це обмеження було 5 тисячами гривень. На жаль, наші опоненти з Партії регіонів відмовилися за це голосувати. Я розумію, що своя сорочка ближча до тіла.

А стосовно того, скільки дасть Податковий кодекс? Ви знаєте, в Партії регіонів якась логіка – всюди 40 мільярдів. Коли угоду підписували з РФ в Харкові, то казали: кожен рік 40 мільярдів нас Росія буде дотувати. Тепер Податковий кодекс 40 мільярдів буде дотувати. Та питання ж не в тому, хто кого буде дотувати, а питання в тому, куди ці кошти з бюджету витрачаються? Коли тільки 250 мільйонів іде на фірму першого віце-прем’єра, пана Клюєва, і ніхто про це не каже! Ви уявляєте, що таке 250 мільйонів?! Скільки це малих підприємців треба знищити для того, щоб ці кошти з них витягнути?!

– Пане Соболєв, але проблема наповнення бюджету так само стояла б, якби Президентом цієї країни стала Юлія Тимошенко. Ви знали, яким чином ви би наповнювали бюджет?

Сергій Соболєв:
Ми внесли проект закону, який, до речі, вчора голосувався в парламенті «Про спрощену систему оподаткування», де заборонені цілі види діяльності під спрощеною системою оподаткування, такі як гральний бізнес. Цей закон лежить ще з червня.

А раніше ми вносили такий самий закон, який уряд Азарова відкликав. Ми змушені були перенести. Там чітко визначено, що таке спрощена система, яке уникнення оподаткування через цю систему, які види діяльності заборонені. На це вони не йдуть.

Володимир Зубанов:
У 2005 році, коли прем’єром стала Юлія Володимирівна, перше, що вона зробила, підняла зарплату з 4 тисяч гривень до 18-ти, в тому числі й депутатам, бо, за законом, ми прив’язані до зарплати міністрів.

– Вона сподівалася, що міністри і депутати житимуть на одну зарплату.

Володимир Зубанов:
Вона сподівалася, що міністри і депутати будуть далі ручними і її підтримуватимуть за це. І в 5 разів вона підвищила зарплату суддям, бо сподівалася, що суди будуть теж її підтримувати. А далі вже працюють статті Конституції, що не можна погіршувати ситуацію, яка досягнута в державі чи для людини конкретної. І коли спробували пенсії зменшувати для таких людей, які 12 тисяч отримують, вони йдуть до судів, і суди відміняють усі ці рішення.

– І тому ви не голосували за це?

Володимир Зубанов:
Ми голосували, і ми підтримували. Навіть була пропозиція, щоб взагалі депутати отримували прожитковий мінімум. Ще Борис Колесников казав.

Тому давайте те, що опозиція добре зробила, нехай це її будуть заслуги. Але що вона поганого робила у свій час, коли була при владі, нехай теж визнає і нехай теж людям каже, що так, дійсно ми не допрацювали, ми підігнали цю державу до прірви.

– Прем’єр-міністр Азаров вважає, що до протестів, які на Майдані, долучилися люди, які заплатили людям за те, щоб вони вийшли на Майдан, за те, щоб вони дестабілізували ситуацію, за те, щоб вони вийшли і виступили проти Податкового кодексу.

Микола Азаров: Це приклад, коли ми на брехню не змогли відповісти. Наші опоненти, які зосередилися на окремих недоліках цього документа, замастили чорною фарбою увесь позитив від податкової реформи. Якщо ми не зробимо з цього висновків і не забезпечимо інформаційно-роз’яснювального супроводження реформ, то це поставить під сумнів проведення будь-яких реформ у країні.

– Наскільки це так, пане Соболєв?

Сергій Соболєв:
Азаров уже настільки звик оплачувати будь-які майдани, що він не може зрозуміти, що коли він відбирає роботу разом з Тігіпком у мільйонів громадян, які у нього не просили цієї роботи, які почали свою власну справу 11 років тому, коли вперше з’явився указ, ще в 1999 році він почав реально діяти, то йому не зрозуміти, як це людина, залишаючись без куска хліба і без можливості прогодувати свою родину, виходить на вулицю. Їй не треба нічого платити. Вона сама будь-що зробить, щоб підтримати такі акції.

А стосовно того, що вони, виявляється, програли інформаційну війну, а мені здається, що вони програли все, тому що внесли такий Податковий кодекс. І тепер сам факт, що цей Податковий кодекс заветований, і що з нього вже зникає ключовий розділ, який стосувався спрощеної системи оподаткування, свідчить тільки про одне: цей Податковий кодекс був недолугий. Тепер це вже визнає й сама влада.

Я уявляю, з яким обличчям ті 247 народних депутатів від Партії регіонів, комуністів, Блоку Литвина і перебіжчиків-«тушок», які так агітували за цей розділ у тому числі і за те, щоб знищити спрощену систему, будуть голосувати і повертати назад усе це.

– Радіо Свобода так само опитувало людей на Майдані, представників організаційного комітету. Вони кажуть, що вони не хотіли, щоб політики взагалі до них долучалися.

Пане Зубанов, може, Ви знаєте інші факти?

Володимир Зубанов:
Уряд працював доволі плідно, депутати працювали від опозиції теж, потім Президент сам втрутився, пішов на Майдан, сам з Прем’єр-міністром, перемови проводили, зустрічалися з підприємцями. Тобто, все зробили так, як це треба в демократичній державі.

Що стосується того, чи за гроші стоять, чи не за гроші, то якщо не хочуть платити податки люди працездатного віку, я так думаю, що це й за гроші. У жодній країні не хочуть платити податки. У тому числі наші «спрощенці» не хочуть теж, щоб такі податки були великі…

– Вони стоять за свої гроші. Але хто їх утримує на Майдані?

Володимир Зубанов:
Я тут не буду нікого звинувачувати і казати, бо людям це близько і це їх інтереси зачіпаються. Вони можуть прийти і дійсно так. Але те, що вже причепилися й деякі політичні сили – там є таблички, що, мовляв, цей намет – це приймальня депутата від БЮТ такого-то…

– Ви знаєте, чому це сталося. Тому що суд виніс рішення про заборону акцій під час державних візитів.

Володимир Зубанов:
Ну, Ви вірите, що сьогодні в нашій державі може міліція зламати намети чи ще щось?

– Я така довірлива. Я от думаю, що такого не може бути в нас у країні.

Володимир Зубанов:
Це по-перше.

По-друге, звідкіля взагалі у підприємців гасла, що «Парламент у відставку!», «У березні 2011 року чергові вибори до парламенту!»? Це гасла БЮТ.

– Вони нам пояснювали. Вони кажуть: як 100 осіб у парламенті проголосували за увесь склад парламенту? Вони кажуть: якщо я не вийду на роботу або хтось, а за мене хтось поставить, як хтось може вирішити?

Володимир Зубанов:
Послухайте, це суто політичні гасла! І ми знаємо, яких політичних сил!

Тому, звичайно, політика там підмішалася. Але, добре. Головне, щоб справа була.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач (переклад): Щодо зарплати, то Партія регіонів могла відмінити такі великі зарплати, але вони не тільки взяли їх у вжиток, але ще й надбавки зробила такі, що нам тільки такі й снилися.

Азаров говорить, що там, нібито, якась неправда з боку опозиції. Сама неправда вилізла на поверхню в цьому незаконному антинародному кодексі! Дякувати Богу, що хоч народ щось побачив.

Панове, невже ви думаєте, що можна народ обманути, що народ не розуміє?


Володимир Зубанов (переклад):
Взагалі ситуація в державі складна: соціальна, економічна… І далі будуть реформи.

І ми хочемо, щоб народ зрештою почав вникати у всі ці питання, щоб він знав, наскільки серйозна ситуація, щоб він для себе визначив, як з неї виходити, як краще виходити. Ми за те, щоб народ почав нарешті вникати.

І, дякувати Богу, що люди вникають, у містах збираються, виходять, протестують. Це все ознака демократії в нашій державі!

Сергій Соболєв:
За минулий рік у славну Республіку Кіпр було виведено, згідно з угодою про уникнення подвійного оподаткування, майже 4,7 мільярда доларів (!)
Коли копійки видушують з підприємців дрібних, а не бачать, що тільки за минулий рік у славну Республіку Кіпр було виведено, згідно з угодою про уникнення подвійного оподаткування, майже 4,7 мільярда доларів (!). Перемножте на курс 8 і ви зрозумієте, скільки повинен був отримати бюджет навіть по мінімальній ставці оподаткування.

– Пане Соболєв, це можна довести документами?

Сергій Соболєв:
Це офіційна…

Володимир Зубанов:
У минулому році у нас влада була Ющенка і Тимошенко. І тільки Тимошенко як уряд могла подати документи до Верховної Ради про денонсацію з Кіпром...

Сергій Соболєв: Саме тому вона і подала це, а ви це не проголосували!

Володимир Зубанов: Ми не проголосували? Вона не подавала!

Сергій Соболєв:
Саме тому вона і подала.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG