Доступність посилання

ТОП новини

Янукович встановив в Україні задушливий пострадянський порядок (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання продовжують публікацію матеріалів на тему провалу демократизації Східної Європи. Аналітики гостро критикують байдужість офіційного Брюсселя щодо політики «Східного партнерства», яку в ЄС розглядають, як «маловажливий предмет у школі, про який варто казати лише у недільних проповідях». Деякі західні оглядачі також закликають Європу змусити Росію й нинішню Україну остаточно відмовитися від намагання популяризувати радянську символіку та культ особи і остаточно «перегорнути цю сторінку історії». Кримські татари сьогодні знову у страху, нова влада погрожує їм погромами, як про це інформують деякі газети.

Чеська «Лідове новіни» та й інші чеські видання у четвер жваво обговорюють телеграму посольства США до Вашингтона, оприлюднену WikiLeaks, у якій йдеться про провал спроби американців таємно здійснити закупку понад 20 російських протирадарових ракет через Білорусь та Україну, коли «український посередник мав взяти собі 20 відсотків загальних витрат і передати ракети чеському клієнтові». Ця спроба провалилася з тієї простої причини, що чеське міністерство промисловості та торгівлі, не знаючи про наміри американців, просто не видало чеському посередникові ліцензію на нібито «українські ракети». Не допоміг і тиск міністерства закордонних справ Чехії, яке було у курсі намірів військових США. Пізніше американські ВМС знайшли легальний шлях закупок цих ракет для навчання своїх підрозділів ПРО, щоправда, ракети ці не обладнані російською навігаційною системою, що найбільше цікавить військових США.

Німецьке видання «Файненшел Таймз Дойчланд» оприлюднило експертний матеріал з аналізом невдач ЄС у проведенні демократичних реформ у Східній Європі. Тут йдеться про те, що «хвиля демократизації, котра, як здавалося, обіцяла привести до змін на початку 90-х років, поки що втратила свою силу на східному кордоні Польщі». Окрім жорстоких репресій у Білорусі та зміцнення авторитаризму в Росії, як мовиться у статті «Файненшел Таймз Дойчланд», в Україні «Президент Янукович встановив задушливий пострадянський порядок, опозиційних політиків кидають до в’язниць, студенти залякані, історики в Києві вже утримуються від того, щоб вивчати злочини радянських часів». Автор цього аналізу, Нільс Краймаєр, наголошує, що США зараз не до Східної Європи, а ЄС, як виглядає, «не зрозумів, якої шкоди завдає собі, адже надання допомоги сусіднім країнам у просуванні ними реформ не є проектом наївних ідеалістів, а зачіпає основоположні інтереси Європи». Адже демократії прогнозовані, на відміну від нестійких, злочинницьких прикордонних регіонів, зазначає Краймаєр. Він вважає, що Брюссель також втратив інтерес до програми «Східного партнерства» і розглядає це «як малозначущий предмет у школі, про котрий варто вести мову лише у недільних проповідях». Цей експерт закликає ЄС проявити реальну активність «на схід від нинішнього кордону Євросоюзу».

Російська «Нєзавісімая газета» попереджає, що після різкого звернення уряду Кримської автономії до кримських татар з вимогою повернути самовільно захоплені землі, кримськотатарське населення очікує можливих погромів. Політологи вважають, що брутальний лист глави уряду Криму Василя Джарти до лідера Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, де наведені прямі погрози про застосування сили, свідчить про реальну загрозу виходу ситуації в Криму з-під контролю. Експерти також переконані, що силові методи тут, на півострові, можуть спричинити до трагічних наслідків для всієї України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG