Доступність посилання

ТОП новини

Україна між Сходом і Заходом – час вибору (світова преса)


Прага – Світовий економічний форум в Давосі, суперечка ЄС і Росії щодо диверсифікації постачання газу та питання ПРО зримо поставили перед нинішньою владою в Україні питання геополітичного вибору. Експерти наголошують, що діалог Києва з ЄС фактично зупинився, у Брюсселі без натяків відмовляються від участі в реконструкції української газотранспортної системи, НАТО не бачить Україну як учасника загальноєвропейської системи ПРО. Чи піде Київ на стратегічні поступки Кремлю і фактично відмовиться від своєї незалежності, чи ж буде намагатися зміцнити свій суверенітет реальним зближенням із Заходом? Про це сьогодні пишуть впливові світові видання і при кожній згадці про Україну виникає питання конкретного вибору Києва.

Впливова «Нью-Йорк Таймз» звертає увагу на «конфлікт російських та європейських влад із приводу планів будівництва газогонів» і зауважує, що з обох боків (Кремля і Брюсселя) перспектива транзитної ролі України виглядає все більше негативно. Про це свідчать і виступи минулої середи єврокомісара з енергетики німця Ґюнтера Оттінґера та президента Російського газового товариства Валерія Язєва. «Нью-Йорк Таймз» цитує Язєва, який, відстоюючи надійність для європейців нового російського газогону «Південний потік» по дну Чорного моря в обхід України, сказав: «Поставляючи газ прямо до Південної Європи, «Південний потік» дозволить також і самій Росії зменшити свою залежність від транзитних країн, таких як Україна, що унеможливить збої цього постачання до Європи». Як відомо, перед цим Ґюнтер Оттінґер рекомендував Києву домовлятися безпосередньо з Кремлем про гарантії транзиту російського газу через територію України та модернізацію української ГТС. «Нью-Йорк Таймз» також наголошує, що лідери ЄС тепер всіляко «задобрюють» Азербайджан і Туркменистан із метою переконати їх поставляти газ для європейського газового проекту «Набукко». Впливова американська газета цитує впливових експертів, котрі кажуть, що «рішення Азербайджану може визначити долю «Набукко».

Саме про необхідність зближення між ЄЄ та Центральною Азією сьогодні ведуть мову лідери країн Європи та Центральної Азії в швейцарському Давосі. Про це пише австрійська «Ді Прессе», яка зауважує, що керівники Австрії також надають важливого значення співпраці зі Сходом Європи і зустрічаються в Давосі, у рамках засідання Світового економічного форму з Президентом України Віктором Януковичем і керівником Азербайджану Ільхамом Алієвим. Видання також наголошує, що цього разу у рамках Світового економічного форму зустрінуться приблизно 2500 політиків, серед яких: канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Ніколя Саркозі, російський президент Дмитро Медведєв. Світових лідерів хвилюють на форумі в Давосі глобальні виклики і конкретна роль у цьому кожної держави Європи.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» інформує у своєму європейському варіанті про зростаючі сподівання Європи на нововідкриті газові та нафтові поля в іракському Курдистані. Західні геологи відкрили нові родовища газу в іракській місцевості Міран, на півночі автономного Курдистанського регіону, котрі попередньо оцінюються в приблизно 15-20 мільярдів кубів у рік. Газета наголошує, що це добра вістка для групи консорціуму «Набукко», на котрий покладається у своїх планах диверсифікації газового постачання Європа, особливо, після «транзитних боїв між Росією та Україною». «Волл Стріт Джорнал» також зауважує, що «на «Набукко» з презирством дивиться Росія».

Російська «Нєзавісімая газета» стверджує, що Захід не проти пропозицій Кремля «інтегрувати Україну в російську систему протиракетної оборони (ПРО)», хоча сам Київ не відреагував офіційно на пропозицію Держдуми Росії від минулого вівторка кооперуватися у спільну з росіянами ПРО. Газета при цьому цитує експертів, які вважають, що «Києву політично не вигідно приймати цю пропозицію, однак дії ЄС не залишають українській владі поля для маневру». Деякі експерти наголошують, що для України важливо було б інтегруватися у російсько-європейську систему ПРО, але її параметри поки-що в тумані. НАТО ж лише намагається нині визначитися у цьому питанні з Кремлем. Аналітики також констатують «фактичне зупинення» політичного зближення Києва з Євросоюзом і те, що Європа «штовхає Україну в обійми Росії». «Нєзавісімая газета» також наводить сумніви експертів з приводу того, як довго офіційний Київ зможе тримати паузу, щоб не ускладнювати стосунки з Росією та змусити Захід виступити адвокатом України?
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG