Доступність посилання

ТОП новини

Польські політики розгортають «абортну» війну


Варшава – Півмільйона поляків поставили свої підписи під проектом закону, яким передбачено цілковиту заборону абортів у Польщі. Всупереч протестам польських лівих, Сейм більшістю голосів не відкинув цього законопроекту, а передав його на розгляд у парламентські комісії. Польський президент висловив побоювання, що дебати навколо абортного законодавства можуть втягти країну у виснажливі дискусії.

Тема абортів знову, як і в дев’яності роки, ділить поляків. Середовища, пов’язані з правими польськими партіями, вимагають від парламенту ухвалення вкрай суворого протиабортного законодавства.

На сьогодні полькам дозволено переривати вагітність тільки тоді, коли вона загрожує здоров’ю матері, коли плід невиліковно хворий, а також якщо вагітність є наслідком зґвалтування. Ініціатори так званого громадянського законопроекту хочуть, щоб і ці винятки з польського законодавства усунули.

Маріуш Дзержавський, голова ініціативного комітету, запитує: «Якщо можна вбивати ненароджених дітей, то що може стати на перешкоді, щоб ми не повбивали один одного?»

«Заборони проблеми не вирішують»польські ліві

Польські ліві обурені: вони кажуть, що праві сили спровокували так звану «абортну війну» під час польського головування в Європейському Союзі й начебто цим псують імідж країни в Європі. Партія «Союз лівих демократів» хоче лібералізувати законодавство і, навпаки, дозволити польським жінкам переривати вагітність на власне бажання.

Бо, як говорить колишній міністр охорони здоров’я Марек Баліцький, суворе законодавство не зупиняє саме явище, а лише переносить його за кордон. Як приклад екс-міністр наводить ситуацію типову для польсько-німецького прикордоння.

«В одній містечковій лікарні у Німеччині, неподалік прикордонного польського Щецина, кількість легальних абортів, які роблять громадянкам Польщі, більша від тієї, що з’являється в щорічних офіційних звітах про кількість абортів у цілій Польщі. Це свідчення того, що наше законодавство погане і його потрібно змінити», – зазначає Баліцький.

Проблема має політичний підтекст?

Занепокоєний розгорянням пристрастей навколо питання абортів президент країни Броніслав Коморовський. Він закликає не міняти чінного в Польщі законодавства. Мовляв, компромісний закон, ухвалений у 90-і роки, створювався дуже довго й був наслідком складних переговорів.

«Цей закон, зауважує Коморовський, максимально захищає ненароджене життя, а водночас не змушує людей до героїзму, бо героїзм, а зокрема народження дітей, зачатих внаслідок зґвалтування чи кровозмішування – це питання індивідуального вибору людини, його не можна накидати законом».

Президент Польщі пов’язує розгоряння емоцій навколо протиабортного закону з парламентським виборами, що мають відбутися восени. За його словами, деякі політики вирішили заробити на темі абортів політичні дивіденди.

«Народити від ґвалтівника? Не можу уявити»варшав’янка

А що ж з приводу резонансних законопроектів думають польські жінки? Наприклад, варшав’янка Йоанна, мати трьох дітей, каже Радіо Свобода: «Я особисто не уявляю собі такої ситуації, щоб я мусила народити дитину, зачату внаслідок зґвалтування чи кровозмішування. Натомість я готова народити кожну наступну дитину, зачату в сім’ї, навіть якщо це загрожувало б моєму здоров’ю».

За словами пані Йоанни, законодавчі заборони змушують жінок у безвихідних ситуаціях йти на порушення закону. Мовляв, чимало польок вдаються до послуг нелегальних клінік, а ще більше усувають небажані вагітності за межами Польщі, передусім у Німеччині та в Чехії.

За офіційними даними, у Польщі роблять приблизно 500 легальних абортів на рік. Натомість, за неофіційними, польки щороку усувають понад 100 тисяч вагітностей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG