Доступність посилання

ТОП новини

США: візові заборони для Росії через справу Магнітського виправдані


Речник Державного департаменту США Марк Тонер заявив у середу, що рішення заборонити видачу американських віз низці російських урядовців, яких вважають причетними до смерті в слідчому ізоляторі 2009 року російського юриста Сергія Магнітського, є частиною широкої програми обмежень для порушників прав людини.

За його словами, коли існують варті довіри свідчення про причетність певних осіб до порушень прав людини чи її вину в цьому, візові обмеження запроваджуються щодо таких осіб зі всього світу. В цьому ж конкретному випадку йдеться про тих, хто, як вважають Сполучені Штати, відповідальний за смерть Магнітського.

Раніше в середу Міністерство закордонних справ Росії скритикувало це рішення як «недружнє» і «неправомірне» й заявило, що Москва «не залишить без відповіді» цей крок і «вживе адекватних заходів» у відповідь.

У вівторок про укладення такого переліку з 60 осіб у Державному департаменті США написав американський щоденник The Washington Post.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві в віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути. У Росії у зв’язку з його смертю нещодавно порушили кілька кримінальних справ після того, як президент Дмитро Медведєв визнав, що смерть юриста настала внаслідок «злочинних дій».

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення податків для свого замовника Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як він заявив, що викрив схему викрадення з російського бюджету сплачених фондом 230 мільйонів доларів податків посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.
XS
SM
MD
LG