Доступність посилання

ТОП новини

Захід погрожує президенту Сирії бойкотом, але Росія та Китай проти


Прага – Упродовж четверга в Сирії армія президента країни Башара Асада знову розстріляла та затримала десятки людей у різних провінціях країни. Європейські члени Ради безпеки ООН погрожують суворішими заходами, якщо Дамаск не припинить придушення опору антиурядових сил. Офіційні особи з Вашингтона кажуть, що готуються чітко закликати сирійського президента піти з політичної арени. Але такі члени Ради безпеки, як Росія та Китай, залишаються на позиції протидії санкціям проти офіційного Дамаска.

Міжнародний тиск на режим президента Башара Асада в Сирії наростає з продовженням кривавих придушень армією цього режиму антиурядових протестів по всій країні. У четвер у провінції Хомс, в місті Кусейр війська Башара Асада вбили не менш як 11 і поранили 16 осіб. Танки режиму також взяли штурмом місто Саракеб у провінції Ідліб, на кордонах із Туреччиною. Всюди відбувалися масові антиурядові демонстрації.

За 5 місяців виступів супротивників президента Башара Асада в Сирії, за даними громадянських активістів, загинуло вже до двох тисяч осіб.

Напередодні, коментуючи ситуацію в Сирії і позиції світової спільноти, речник Білого дому у США Джей Карні сказав: «Дедалі ширший хор критики, адресований президентові Асаду за його брутальні дії, – це не якийсь там нещасний випадок. Це наслідок того, що ми спостерігаємо із страхом за жахливими діяннями Асада стосовно свого народу. Ми працюємо з нашими міжнародними партнерами, щоб підтримати невпинний тиск, який концентрується саме на президентові Асаді. Ми продовжуємо далі у цьому напрямку».

Сирія відчуває підтримку Росії та Китаю і критикує Захід

Хоча західні дипломати кажуть, що суворі санкції проти Дамаска були б логічним кроком, але Росія та Китай зі своїм вето в Раді безпеки ООН за підтримки Бразилії, Індії та Південної Африки поки що виступають проти цього. В ООН планують наступного тижня активізувати дискусії довкола Сирії із залученням глави місії з права людини ООН і представників гуманітарних організацій.

Представник Великої Британії звинуватив у середу доповідача ООН з питань Сирії Оскара Фернандеса-Таранко на закритому засіданні Ради безпеки у применшенні масштабів терору в Сирії. Натомість посол Дамаска в ООН Башар Джафарі відкинув європейську критику кривавого насильства в його країні і звинуватив, зокрема, Велику Британію у «лицемірстві» та «зверхності», коли сама влада Лондона, мовляв, застосовує силу проти організаторів безладів у себе вдома.

Тим часом у Вашингтоні кажуть про повну втрату президентом Асадом його легітимності і готуються до заклику про необхідність відходу глави сирійського режиму від влади. У США вже оголосили про односторонні суворі санкції проти нинішнього Дамаска.

Матеріал підготували: Василь Зілгалов і Ronald Synovitz
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG