Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії відбулися нові масові виступи проти режиму Асада


Антиурядова акція протесту у Сирії, 8 серпня 2011 року
Антиурядова акція протесту у Сирії, 8 серпня 2011 року

Прага – П’ятниця стала фокусом багатотисячних протестів сирійців проти режиму Башара Асада. Сотні тисяч громадян цієї країни вийшли після п’ятничної молитви у святковий місяць Рамадан на вулиці, щоб продемонструвати свою незгоду з кривавими діями влади. Активісти антиурядових сил закликали, у тому числі через інтернет (Facebook), до революції проти режиму і наголосили: «Ми стаємо на коліна лише перед Аллахом». Цього дня знову лунали постріли і гинули люди. Захід закликав до ухвалення суворих санкцій проти Дамаска, президент США готовий вперше закликати Башара Асада добровільно піти з посади і відкрити шлях демократичним реформам у Сирії.

Сирійські сили безпеки в п’ятницю почали стріляти по людях, що лише вийшли з мечеті в місті Дейр-аз-Зор. Люди зі страху кинулися тікати у різні сторони. Внаслідок стрілянини загорілися кондиціонери мечеті, спалахнула пожежа. А в місті Хама після п’ятничної молитви на честь Рамадану сили безпеки вбили щонайменше двох учасників протестів. Вбиті серед демонстрантів є й в інших містах Сирії.

Сирійські джерела в Лондоні інформували, що лише в Хамі і Хомсі в антиурядових демонстраціях цього п’ятничного дня Рамадану брали участь десятки тисяч протестувальників.

Влада Дамаска заборонила ЗМІ висвітлювати перебіг протестів. По всій Сирії було чути цього дня стрілянину і голоси невдоволення та опору масовим арештам.

Група сирійців під назвою «Сирійська революція 2011 року» закликала громадян через Facebook до масових виступів проти режиму Асада у цей емоційно піднесений час – дня молитов, п’ятниці, у священний місяць Рамадан. Автори звернення закликали не здаватися перед репресіями і наголосили, що «стають на коліна лише перед Аллахом».

США закликали Росію, Китай, Індію не перешкоджати тискові на Асада

Держсекретар США Гілларі Клінтон напередодні звернулася до лідерів Китаю, Росії та Індії, переконуючи їх підтримати міжнародне посилення тиску на президента Сирії. Вона наголосила на необхідності суворих санкцій проти Башара Асада.

«Для посилення тиску на Асада ми повинні зробити все можливе, зокрема, накласти санкції на нафтогазову галузь Сирії. Ми хочемо бачити тут активнішою Європу. Ми також бажаємо, щоб і Китай здійснював кроки разом з нами. Також закликаємо й Індію, бо Індія та Китай мають значні інвестиції в енергетичній галузі Сирії», – зазначила Клінтон.

Президент США Барак Обама спілкувався напередодні по телефону з прем’єром Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, представник якого щойно повернувся з Сирії, де закликав Асада «переходити до реформ».

Адміністрація Обами також готова, як кажуть у Вашингтоні, «вперше чітко закликати» Башара Асада добровільно залишити посаду.

Матеріал підготували: Василь Зілгалов і Ronald Synovitz
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG