Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тиск на владу Сирії зростає


Сирійські солдати виїжджають з міста Дейр-аз-Зор, Сирія, 16 серпня 2011 року
Сирійські солдати виїжджають з міста Дейр-аз-Зор, Сирія, 16 серпня 2011 року

Прага – Незважаючи на запевнення президента Сирії Башара Асада, які він дав Генеральному секретареві ООН, що всі військові і поліцейські операції проти опозиції в його країні припинені, все ж у четвер пізно увечері Рада безпеки ООН має розглянути на закритому засіданні питання про початок міжнародного розслідування порушень прав людини в Сирії. Тим часом із цієї країни надходять повідомлення про нові виступи опозиції, яка вимагає відставки президента Башара Асада і впровадження в державі демократичних реформ.

Ще напередодні президент Сирії Башар Асад сказав у телефонній розмові з Генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном, що його армія і поліція зупинили воєнні операції і масові арешти в містах активних виступів опозиції по всій країні. Асад також пообіцяв Генсекретареві ООН, що почне «упродовж наступних місяців реформи», включно зі змінами до конституції та виборами в Сирії.

Ця заява сирійського президента з’явилася у момент подальшого наростання у світі широкого невдоволення кровопролиттям у цій країні і загибеллю під час антиурядових виступів, що розпочалися в березні, до двох тисяч цивільних демонстрантів.

Незважаючи на заяву Асада, Швейцарія заявила у четвер про відкликання свого посла з Дамаска на знак протесту проти «систематичного порушення Сирією прав людини і насильства проти цивільного населення в державі».

Сирійські правозахисники у Лондоні повідомили про масові арешти останніми днями цивільних учасників протестів у портовому місті Латакія та про утримування тисяч людей під вартою на місцевому футбольному стадіоні. Громадські активісти Сирії також повідомили, що в середу в місті Хомс сили безпеки вбили 9 учасників протестів.

На Раді безпеки виступить головний правозахисник ООН

У четвер, коли в Києві буде вже біля опівночі, на закритому засіданні Ради безпеки ООН очікують виступу глави відомства ООН з прав людини Наві Піллей, яка має звернутися з закликом розслідувати в Міжнародному кримінальному суді порушення прав людини, допущені, як вважають в ООН, режимом Асада в Сирії.

У четвер також стало відомо, що засідання комітету ООН з прав людини, присвячене саме Сирії, відбудеться в Женеві у понеділок, 22 серпня.

Тим часом, як наголосив прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, ще в середу, коли він говорив з Башаром Асадом по телефону і закликав припинити насилля, «незважаючи на це, вони продовжували стріляти по мирному населенню».

Тисячі біженців тікають до сусідніх країн, особливо до Туреччини.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG