Доступність посилання

ТОП новини

Закриття справи проти Кучми, засудження Ширака та вибори в Придністров’ї (європейська преса)


Прага – Закриття кримінальної справи проти одного колишнього європейського президента і засудження іншого, а також результати президентських виборів у країні, якої не існує, – такі теми в огляді європейської преси.

Європейське видання газети Wall Street Journal повідомляє своїм читачам про закриття у Києві справи проти колишнього Президента України Леоніда Кучми, якого підозрюють у причетності до зникнення і вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Газета нагадує, що справа Ґонґадзе стала символом безкарності й беззаконня під час панування Кучми.

Відкриття цієї справи на початку року, за словами автора статті у Wall Street Journal, здивувало критиків нинішнього Президента України Віктора Януковича, якого багато хто вважає спадкоємцем Кучми. Вони казали, що справу відкрили лише для того, щоб «заглушити критику Заходу, що кримінальні справи на вищих політичних щаблях ведуться тільки проти опозиції».

Нині ж Wall Street Journal наводить думки критиків рішення суду, які вважають, що таким чином українська влада продовжує приховувати участь високопосадових осіб у справі вбивства критично налаштованого журналіста.

Британський часопис Economist присвячує свої сторінки справі засудження іншого колишнього президента, французького лідера Жака Ширака. За словами видання, те, що справа скінчилася обвинувальним вироком, здивувало навіть політичних опонентів колишнього президента. Вирок оголосили за звинуваченням у незаконному привласненні грошей та перевищенні службових повноважень, коли він був мером Парижа. Economist наголошує, що вперше за останні 50 років колишнього президента засудив до ув’язнення кримінальний суд.

Часопис зауважує, що справа тягнулася так довго, що ніхто вже й не сподівався, що вона закінчиться обвинувальним вироком. Сам Ширак, попри те, що він повернув до мерії Парижа понад 2 мільйони євро, так і не визнав себе винним.

Попри те, що Ширак отримав свій термін умовно, Economist зауважує, що ця справа послала важливий сигнал політичній еліті Франції про те, що період безкарності скінчився. Карні справи відкриті і проти інших політиків та відомих осіб, які відтепер будуть відповідати за свої вчинки «так само, як і звичайні смертні».

Інша публікація в Economist, блог на сайті часопису, розповідає про сюрпризи, які можуть принести вибори у сепаратистських регіонах, які повністю залежать від Росії. Здивували результати виборів у Придністров’ї, де дотеперішній президент Ігор Смирнов прийшов до фінішу третім, а ставленик Москви Анатолій Камінський отримав лише друге місце.

Проте ще більшим здивуванням було те, що вибори пройшли чесно, і переміг у першому турі кандидат, у якому придністровська молодь побачила надію на майбутнє, Євген Шевчук. На думку видання, Придністров’я за Шевчука навряд чи об’єднається з Молдовою, чи отримає незалежність. Але Шевчук може покращити стосунки з Молдовою, а від цього залежатиме добробут жителів найбіднішої частини Європи.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG