Доступність посилання

ТОП новини

Чи були реформи, підсумок яких підбиватиме Янукович?


Голова держави планує підбити підсумки виконання плану економічних реформ в Україні
Голова держави планує підбити підсумки виконання плану економічних реформ в Україні
Київ – 11 січня Президент Віктор Янукович збирається підбити підсумки виконання плану економічних реформ в Україні. Колишній прем’єр Анатолій Кінах констатує позитиви в економічних зрушеннях – упровадження нових законів щодо оподаткування та підприємництва, перші кроки у пенсійній реформі. Водночас він визнає проблеми у нововведеннях. А колишній віце-прем’єр Володимир Лановий каже, що реформ немає. На його думку, зміни відбуваються лише на догоду наближеним до влади олігархічним групам.

Президент Віктор Янукович підіб’є підсумки економічних реформ на засіданні Комітету, який ними опікується. Як повідомила прес-служба голови держави, підбиватимуть торішні підсумки і обговорять плани на наступні три роки. Йдеться про програму під назвою «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Народний депутат від Партії регіонів, колишній Прем’єр-міністр Анатолій Кінах вбачає у здійсненні реформ як переваги, так і недоліки. І загалом він наполягає на прискоренні всіх економічних зрушень – це стосується і податкової реформи, і пенсійної, і адміністративної, і земельної, і змін у житлово-комунальному господарстві.

«Безумовно, є позитиви, але є і серйозні, системні проблеми. Позитивом я би визначив те, що вперше за історію незалежної України ми сформували Податковий кодекс, зібрали все податкове законодавство. Також відбулося удосконалення спрощеної системи оподаткування. І це має принципове значення для формування потужного середнього класу, створення нових робочих місць», – зауважує Анатолій Кінах.

Водночас колишній прем’єр вбачає і серйозний недолік економічних зрушень – відсутність у цьому системності, а також не найкраще інформування пересічних людей про зміни. У результаті, каже він, бракує довіри до реформ.

У найближчі роки Анатолій Кінах закликає приділити більше уваги реформуванню фонду оплати праці, який оподатковують зараз в Україні за ставками у середньому вдвічі вищими, ніж в інших державах Європи. Як наслідок, зарплати платять «у конвертах». Крім того, принципове значення має банківська система, адже реальний сектор економіки, по суті, ізолювали від доступу кредитів.

Міжнародні рейтинги як віддзеркалення реформ

Натомість колишній віце-прем’єр-міністр Володимир Лановий вважає, що економіка України зараз не розвивається. Якщо і відбуваються певні законодавчі, організаційні, фінансові зміни, від них виграє не країна, а певні фінансово-промислові угруповання, які дружать зі владою, каже він. А красномовним підсумком реформ останніх двох років є подальша втрата позицій України у впливових міжнародних рейтингах.

«Нещодавно всесвітньовідома рейтингова агенція Moody’s понизила рейтинг України з «поганого» на «дуже ризикований». За цим рейтингом Україна не зможе продавати свої облігації (ані урядові, ані господарські, ані банкові) на світових ринках», – каже фахівець.

При цьому Володимир Лановий вважає вплив олігархічних груп не єдиною причиною гальмування реформ. Наприклад, зараз триває перереєстрація малого і середнього бізнесу за новими правилами оподаткування. Вони є такими ж ганебними, як і попередні, констатує експерт. Про які зрушення можна в таких умовах говорити, запитує Володимир Лановий.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG