Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: Росія не буде пояснювати продаж зброї до Сирії


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив сьогодні, що Москва не вважає за потрібне пояснювати чи виправдовуватися з приводу продажу своїх озброєнь до Сирії, де влада воєнною силою придушує виступи своїх супротивників.

За його словами, Росія продає Сирії тільки те, що не заборонено міжнародним законодавством, і не порушує ніяких міжнародних домовленостей чи резолюцій Ради безпеки ООН.

Лавров також заявив, що Росія разом із Китаєм, які як постійні члени Ради безпеки мають у ній право вето, виступлять проти іноземного втручання в справи Сирії.

Росія й раніше відмовлялася припинити експорт озброєнь до Сирії. Минулого тижня до Сирії з Росії прибуло судно, яке по дорозі затримали на Кіпрі; за повідомленнями з Кіпру, вантажем судна були кулі до стрілецької зброї.

Раніше Сполучені Штати Америки закликали всі країни, які продають зброю сирійському режимові чи «політично й економічно підтримують його в його жорстокості», припинити такі дії і «стати по правильний бік історії».

Росія є твердим прихильником авторитарного режиму президента Сирії Башара аль-Асада. Зокрема, в жовтні Росія разом із Китаєм уже блокували в Раді безпеки ООН резолюцію з критикою цього режиму.

Внаслідок десяти місяців придушення сирійськими силовими структурами протестів проти влади в країні загинули, за останніми оцінками ООН станом іще на середину грудня, понад п’ять тисяч людей і ще кілька сотень за час після оприлюднення цих оцінок.
XS
SM
MD
LG