Доступність посилання

ТОП новини

Яким маршрутом піде російська опозиція 4 лютого?


Акція протесту на проспекті Сахарова у Москві 24 грудня
Акція протесту на проспекті Сахарова у Москві 24 грудня
Москва – Сьогодні вранці організатори акції «За чесні вибори», запланованої на четверте лютого в Москві, подали офіційну заявку до столичної мерії. Заступник мера Москви Олександр Горбенко вже заявив, що проведення ходи і мітингу опозиції за вказаним у заявці маршрутом не можливе з точки зору безпеки. За словами Горбенка, влада запропонує опозиціонерам альтернативні місця проведення акції.

Організатори нової акції подали в п'ятницю заявку до мерії Москви о 8-й годині ранку. Вони були першими, з'явившись туди завчасно. За словами заявників, це було зроблено для того, щоб на зазначені в заявці місця проведення ходи і мітингу не могли претендувати інші організації. Безпосередньо у процедурі подачі документів на мітинг і ходу брали участь письменник Дмитро Биков, юрист Олена Лук'янова, опозиційні активісти Сергій Давідіс, Надія Мітюшина та Ігор Бакіров.

Маршрут ходи, запропонований організаторами, має пройти від Калузької застави по Садовому кільцю і Новому Арбату до Манежної площі, усе в повних людей і транспорту місцях центру російської столиці. Саме маршрут викликав у міської влади найбільшу кількість запитань. Це пов’язано з перекриттям вулиць у центрі Москви та безпекою людей. Втім, організатори акції готові до компромісів, зазначив один з членів оргкомітету мітингу депутат Державної думи Геннадій Гудков.

«Я думаю, що буде знайдено якесь компромісне робоче рішення. Я гадаю, що переважна більшість членів оргкомітету це розуміють. У принципі, до цього ми готові. Тут треба буде думати про те, як, наприклад, дійти до Болотної площі (де вже був один із попередніх масових опозиційних мітингів – ред.). І цілком можливо, що це можна буде зробити з Калузької площі. Люди не втомляться і не замерзнуть. Перекривати там не так багато потрібно. Тобто, і вовки ситі, і вівці цілі», – сказав депутат Державної думи.

Організатори мітингу готові обговорювати місце проведення акції та час. Складніше змінити дату, вважає один із заявників мітингу, член бюро руху «Солідарність» Сергій Давідіс, тому, що на четверте лютого акції «За чесні вибори» заплановані і в інших російських містах.

«Мені здається, що зміна дати менш імовірна, ніж зміна часу, оскільки це все-таки загальноросійський день протестних дій за чесні вибори, і в багатьох містах уже призначені події. І Москві вириватися з цього контексту не дуже добре», – каже Давідіс.


Від 6-ї статті до чесних виборів

Як раніше заявляли організатори акції, і день, і місце проведення заходу обрано не випадково. Рівно 22 роки тому відбулися масові мітинг і хода, після яких була скасована 6-а стаття Конституції СРСР, що закріплювала керівну роль КПРС.

Щоправда, депутат Держдуми і один із організаторів акції Геннадій Гудков вважає цю прив'язку до дати не дуже переконливою.

«Давайте відверто. Те, що 4 лютого 22 роки тому була якась хода, пам’ятають лише дуже великі поціновувачі сучасної російської історії. І переважна більшість учасників мітингу, а це люди до 40 років, не тільки не пам’ятають, вони навіть не знають, що це за дата», – пояснює Гудков.

Кількість має значення

На попередні мітинги, що відбулися у грудні, нарешті відреагував і Володимир Путін. На зустрічі з керівниками ЗМІ він навіть заявив, що готовий до діалогу з лідерами опозиції.

Один із активних учасників грудневих мітингів у Москві, письменник Борис Акунін зізнався, що не розраховує на зустріч із Путіним.

«Я дуже сумніваюся, що ця зустріч можлива на даному етапі. Я думаю, що Володимир Путін сказав це просто так, це фігура мови. Навіщо йому потрібно зустрічатися з людьми, які будуть йому говорити всякі неприємні речі?» – переконаний письменник.

Борис Акунін має намір брати участь і в мітингу четвертого лютого. Деталі погодження та місця проведення нової акції будуть відомі найближчими днями, на вівторок заплановане засідання її оргкомітету.

Організатори припускають, що в мітингу і ході візьмуть участь близько 50 тисяч громадян. Саме така кількість є у заявці, поданій у п'ятницю до мерії Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG