Доступність посилання

ТОП новини

Керівникам виборчих комісії в Росії дають вказівки про перемогу Путіна вже у першому турі


Прага – Як на ділі у Росії відбувається процес підтасовки виборів? Про це можна дізнатися з відео в інтернеті, в YouTube, де звільнена зі скандалом, після виборів до Держдуми 4 грудня, керівник виборчої дільниці в Самарі розповідає конкретну історію про спроби фальсифікацій минулих парламентських виборів з боку владних сил. Цей 25-хвилинний ролик в YouTube переглянули з 8 лютого понад 100 тисяч осіб.

Ірина Колпакова, яка була керівником виборчої дільниці у великому російському місті Самарі, що на Волзі, заявила про спроби фальсифікацій виборів 4 грудня 2011 року до Державної думи у неї на дільниці.

«На виборах 2011 року результати у моїй комісії були такі, що комуністи пройшли з великим відривом стосовно «Єдиної Росії», – каже вона. – Відрив був у понад 100 голосів. Комуністи були явним лідером. І на пропозиції якимось чином вплинути на результати виборів, зробити корекцію їхніх результатів, я змушена була відповісти відмовою».

Зізнання Колпакової оприлюднені якраз тоді, коли в ЗМІ дедалі більше повідомлень про те, що офіційні особи у виборчих комісіях по всій Росії були проінструктовані переконати людей, що прем’єр-міністр Володимир Путін виграє президентські вибори 4 березня у першому турі.

Ірина Колпакова також розповіла, що після передачі результатів виборів 4 грудня 2011 року з її дільниці в Самарі, коли комуністи виграли у «Єдиної Росії» з понад 350 голосами проти 230, її викликали до окружної адміністрації разом з іншими керівниками дільниць, де наслідки виборів для «Єдиної Росії» були несприятливі. Там їм сказали: підрахунки мають бути змінені. «Наш візит до адміністрації не призвів до виконання такої вказівки. Тому що я просто не змогла це зробити. Не змогла», – зазначає Ірина Колпакова.

І, як результат, Колпакову не допустили до роботи на дільниці під час президентських виборів 4 березня.



Слова Колпакової є «провокацією» – речник Путіна

Представник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заперечив твердження Ірини Колпакової як неможливі і назвав їх «провокацією».

Історія з цією жінкою з Самари не була незалежно підтверджена. Але, якщо це правда, то її досвід дає унікальне уявлення про механіку того, як фальсифікують голосування в Росії – за зачиненими дверима в урядових будівлях, далеко від очей виборців, спостерігачів, котрі контролюють підрахунки на виборчих дільницях.

Широко відомі відео про так звані «каруселі» голосуючих у грудні минулого року, коли одні й ті ж виборці курсували від дільниці до дільниці, щоб багато разів вкинути виборчі бюлетені за правлячу силу. Це ще одна ілюстрація до так званої «керованої демократії в Росії» саме в день виборів.

Про випадки, подібні до справи Колпакової, повідомляють ЗМІ Росії. Так, сайт Gazeta.ru розповів у четвер (9 лютого) про працівницю виборчої дільниці в Санкт-Петербурзі Тетяну Іванову, яка заявила, що їй пропонували 70 тисяч рублів, щоб на виборах «допомогти «Єдиній Росії». Іванова відмовилася, і її звільнили.

Газета «Коммерсант» інформує, що на працівників виборчих дільниць не лише чинять тиск, але й пропонують їм стимули для перемоги Володимира Путіна вже у першому турі.

У Ставропольському краї, згідно з повідомленням, членам регіональної виборчої комісії повідомили, що вони отримають премії, якщо вибори будуть закінчені одним туром. Гроші на це, як інформують, візьмуть із фондів зекономлених на другому турі.

Вже згадана Ірина Колпакова висловила переконання, що, без сумнівів, влада зробить все для перемоги Путіна вже у першому турі. «Протоколи просто будуть переписані так, як треба. Завдання просте, – зауважує вона. – Путін має перемогти в першому турі з великим відривом, із результатом у понад 70 відсотків. І не має значення, що є відеокамери на дільницях, що є спостерігачі. Це не так важливо, це не завадить жодному з голів комісій підтасувати підсумки виборів. Це абсурд».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG