Доступність посилання

ТОП новини

Картини Глущенка в Кабміні виявилися підробками – Мінкультури


Картини українського художника Миколи Глущенка «Дніпровська далечінь» і «Село біля річки», експоновані в будівлі Кабінету Міністрів, виявилися копіями, повідомив міністр культури України Михайло Кулиняк.

«Дійсно, завершено експертизу, і ці дві картини, які ми з вами дивилися, виявилися копіями», – сказав міністр у середу перед початком засідання уряду.

За словами Кулиняка, результати проведеної експертизи засвідчили, що ці копії було виготовлено на початку XXI століття. Кулиняк також наголосив, що всі матеріали у цій справі Мінкультури направить до правоохоронних органів.

Він особливо відзначив, що згідно з актом звіряння від 2008 року, який підписав екс-директор Національного художнього музею України Анатолій Мельник і секретаріат Кабміну, зазначено, що ці картини є в наявності.

29 березня 2012 ЗМІ повідомили про те, що з Кабінету міністрів пропали чотири цінні картини, які належать Національному художньому музею. Йдеться про роботи імпресіоніста Миколи Глущенка: «В риболовецькому колгоспі», «Вітрила на море», «Дніпровські далі» і «Село біля річки». Після виходу публікацій оригінали перших двох картин знайшли. «Дніпровські далі» і «Село біля річки» працівники музеїв назвали фальшивками. У Кабінеті міністрів спростували інформацію про підробку, і доручили спеціальній комісії провести експертизу полотен.

5 квітня Кулиняк звільнив з посади директора Національного художнього музею України Анатолія Мельника, який заявляв про зникнення картин з Кабміну.
XS
SM
MD
LG