Доступність посилання

ТОП новини

Хорошковський прогнозує звільнення Тимошенко, яку захищає Росія (європейська преса)


26 квітня преса згадує не про Чорнобиль, а про ситуацію навколо колишнього українського прем’єра
26 квітня преса згадує не про Чорнобиль, а про ситуацію навколо колишнього українського прем’єра
Сьогодні 26 квітня, але газети, пишучи цього дня про Україну, майже не згадують Чорнобиль – вони віддають свої шпальти ситуації навколо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Зокрема, увагу привернули слова першого віце-прем’єра Валерія Хорошковського, сказані ним у Брюсселі, що Україна може звільнити колишнього прем’єра, та заява з Росії на підтримку Тимошенко.

Якщо ви підпишете угоду про асоціацію, ми звільнимо Тимошенко
Валерій Хорошковський
Брюссельське інтернет-видання EurActiv.com наводить слова першого віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського, що Київ може звільнити Тимошенко. Повідомляючи про вчорашню прес-конференцію урядовця в Брюсселі, видання інформує: як сказав Хорошковський, якщо справа Тимошенко лишається єдиною невирішеною в відносинах ЄС і України, то (цитую) «ми і її вирішимо». За словами Хорошковського, він як юрист проти того, щоб пристосовувати законодавство до потреб однієї особи. Але він висловив упевненість, що, «якщо ця проблема стане значною перешкодою в нашій стратегії зближення з Європейським Союзом, то більшість парламентарів підтримає ухвалення надзвичайного рішення з цього приводу». «Якщо ви підпишете угоду про асоціацію, ми звільнимо Тимошенко», – додав Хорошковський із посмішкою на питання брюссельського журналіста. Видання також звернуло увагу, що, хоча Хорошковський вільно говорить англійською, він відповідав російською мовою. (Від себе додамо, що урядовець дав тільки одну відповідь українською, на питання Радіо Свобода – ред.)

Британський щоденник Financial Times повідомляє про відеоролик, показаний на загальнодержавному телебаченні, який, як мовиться в заголовку, «кидає тінь» на справу Юлії Тимошенко, бо показує, як нібито вона вільно рухається камерою на високих підборах і романтично обіймається й цілується нібито зі своїм захисником. У Тимошенко цей запис назвали фальшивкою, але в керівництві пенітенціарної системи підтвердили, що він справжній, пише газета. За словами авторів статті, відеозапис, який з’явився буквально через лічені години по тому, як у Тимошенко оголосили про її голодівку протесту, став новим чудернацьким викрутасом у справі колишнього прем’єра, що має на меті підірвати її заяви про серйозну хворобу, через яку вона майже не може ходити.

Інший щоденник із Лондона Times, розповідаючи читачам про події останніх днів навколо Юлії Тимошенко, виносить у заголовок те, що Україна відкидає звинувачення в «побитті» колишнього прем’єра в ув’язненні. Міністерство закордонних справ у Києві відповіло на міжнародний гнів у цій справі тим, що оголосило: Україна попросила уряд Німеччини «допомогти з прибуттям німецьких лікарів із клініки «Шаріте» для огляду і лікування Юлії Тимошенко». Автор статті наводить і слова комісара ЄС у справах розширення Штефана Філе, які він написав у своєму мікроблозі у «Твіттері», що ця справа є «помітною і болісною плямою» для України. А речник німецького уряду Штеффен Зайберт, якого теж цитує газета, нагадав, що висловлена раніше пропозиція Німеччини прийняти колишнього прем’єра на лікування в себе чинна й далі. Суперечність навколо цієї справи загрожує підірвати зусилля колишньої радянської республіки створити свій позитивний образ напередодні червневого футбольного чемпіонату Євро-2012, пише газета. До того ж Харків, де перебуває в ув’язненні Тимошенко, є одним із чотирьох українських міст, які приймають чемпіонат.
Заява Росії є серйозним сигналом, яким Москва засвідчила, що її позиція в відносинах із Києвом буде твердою
Віктор Чумак

А в Москві «Независимая газета» пише про те, що Росія, витримавши інформаційну паузу в півроку, знову долучилася до міжнародного політичного процесу, пов’язаного з Юлією Тимошенко, коли спеціальний коментар МЗС Росії заявив про стурбованість Москви повідомленнями про погіршення стану здоров’я колишнього українського прем’єра. Щоденник нагадує, що, як і з попередньою російською заявою про Тимошенко півроку тому, офіційна позиція Росії цілком збігається з думкою Заходу. За словами авторки статті, якщо реакція Заходу стала для Києва передбачуваною, то коментаря МЗС Росії, що пролунав в унісон із заявами США і Євросоюзу, ніхто не чекав. Тим більше, що російську позицію оприлюднили напередодні анонсованої раніше зустрічі Президента України Віктора Януковича з новим Президентом Росії Володимиром Путіним, дату якої, до речі, так офіційно й не призначили, звертає увагу газета. Видання також цитує думку керівника українського Інституту публічної політики Віктора Чумака, що ця заява Росії є серйозним сигналом, яким Москва засвідчила, що її позиція в відносинах із Києвом буде твердою.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG