Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії закликають владу України поважати права ув’язнених


Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський
Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський
Брюссель – Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський протягом зустрічей із представниками євроустанов у Брюсселі був змушений давати пояснення щодо тривожних повідомлень навколо ситуації з Юлією Тимошенко. Інша частина політичного порядку денного його візиту стосувалася майбутніх парламентських виборів, які для європейців стануть сигналом або до подальшого віддалення, або ж зближення України та ЄС – процесу, загальмованого судовими переслідуваннями політиків-опозиціонерів. Представник українського уряду протягом зустрічей із європейськими бізнес-колами, головою Європарламенту та членами Єврокомісії торкався й двостороннього економічного розвитку, результати якого він називає «вражаючими».

Осінні парламентські вибори в Україні європейці вважають своєрідним «лакмусовим папірцем» майбутніх стосунків Києва та Брюсселя. Як кажуть у брюссельських дипломатичних колах, після припинення судових розборок над політичними опонентами та чесних виборів до Верховної Ради й вирішиться подальша доля угод про асоціацію й економічну інтеграцію та безвізовий режим між ЄС і Україною.

Віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський на зустрічах із чільними представниками євроустанов переконував: уряд України докладатиме максимальних зусиль для проведення «прозорих, справедливих й чесних виборів».

Під час зустрічей у Брюсселі представник офіційного Києва був змушений відповідати й на запитання щодо повідомлень про брутальне поводження у в’язниці з Юлією Тимошенко. Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Філе оприлюднив заяву, де висловив «крайнє занепокоєння останніми повідомленнями щодо поводження із Тимошенко.

«Для України вирішальною є демонстрація твердої відданості верховенству права та демократичним цінностям... У цьому контексті Україна має повністю поважати законні права захисту та ув’язнених, включно з їхнім медичним обслуговуванням», – заявив Штефан Філе.

«На зустрічі з Валерієм Хорошковським ми вкотре наголосили на вимогах щодо поваги до засадничих прав людини в Україні», – додав в інтерв’ю Радіо Свобода речник єврокомісара з питань розширення та сусідства Петер Стано.

«Ми наполегливо вимагаємо поваги та дотримання європейських стандартів у поводженні із в’язнями та затриманими в Україні, – зазначив Стано. – Вкотре висловлюємо нашу позицію: вибіркове правосуддя не припустиме. Це стосується не лише Тимошенко, але й Луценка та інших представників її уряду. З огляду на останні тривожні повідомлення про поводження з Тимошенко ми вимагаємо від української влади пояснень».

Європейський Союз готовий до повного спектру співпраці з Україною тільки за умови, якщо вона виконає свої зобов’язання щодо поваги до верховенства права, причому, якими темпами просуватиметься наближення України до ЄС повністю у руках офіційного Києва, додає представник виконавчого органу Євросоюзу.

Кримінальна і політична складові судових процесів

Тим часом, перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський у середу знову вказав на існування двох різних підходів до судових процесів над колишніми урядовцями – кримінальний та політичний, причому, за його словами, українська влада їх розглядає насамперед, саме з першої точки зору.

«Зараз, після останніх подій, існує певне емоційне збудження відносно цієї ситуації, – каже Хорошковський. – Звичайно, що єдиний шлях до порозуміння – це спільна робота і спільний погляд на будь-яку, навіть дуже складну ситуацію».

«Ми вважаємо, що якщо ми зможемо рухатися по всіх напрямках, які сьогодні є у нашому порядку денному з Європою, то ми зможемо знайти вихід з будь-якої ситуації, навіть найбільш критичної», – додав перший віце-прем’єр, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Щодо євроінтеграційних процесів у сфері економіки, то представник уряду України висловив переконання: «загальмовування немає, у цій сфері навіть, навпаки, відбувається пришвидшення». Валерій Хорошковський наголосив, зокрема, на прогресі останніх двох місяців у вирішенні питання розподілу «Нафтогазу» на окремі складові, механізму доступу до української ГТС.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG