Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН обговорить ситуацію на півдні Судану


Судан і Південний Судан воюють через нафтові родовища
Судан і Південний Судан воюють через нафтові родовища
Рада безпеки ООН сьогодні проведе голосування щодо проекту резолюції, який передбачає запровадження санкцій проти Судану й Південного Судану у разі, якщо обидві країни не відмовляться від збройного протистояння і не розпочнуть переговори.

У тексті проекту резолюції, поширеному США 1 травня, засуджується насильство у прикордонних регіонах, захоплення Суданом міста Хеґліґ та напади суданської авіації на територію Південного Судану.

У проекті резолюції також міститься вимога до сторін конфлікту протягом 3 місяців вирішити прикордонні питання і провести переговори щодо остаточного статусу суперечливого району Аб’єй, багатого на нафту.

У 1983 році у Судані спалахнула громадянська війна: населення півночі країни (переважно мусульмани) почали протистояння проти мешканців південних регіонів (переважно християн). Конфлікт тривав до 2005 року, за цей час загинуло близько 2 мільйонів осіб.

У січні минулого року на референдумі за незалежність Південного Судану висловилися майже 99% учасників голосування. Офіційно ця країна стала незалежною у липні 2011 року.

Незабаром після оголошення й визнання незалежності нової держави між Південним Суданом і Суданом виникло кілька економічних і територіальних конфліктів, пов’язаних переважно з поділом нафтовидобувної галузі.
XS
SM
MD
LG