Доступність посилання

ТОП новини

У США бачать «прогрес» у справі з незрячим активістом із Китаю


Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила сьогодні, що досягнено «прогресу» в вирішенні дипломатичної суперечки між США й Китаєм щодо долі незрячого китайського активіста, який переховувався в американському посольстві в Пекіні.

Як сказала Клінтон у Пекіні в перебігу свого візиту до Китаю, її «підбадьорює» заява китайської влади, що Чень Ґуанчен може звернутися з проханням про дозвіл на виїзд за кордон із метою навчання.

За її словами, посол США в Китаї Ґері Лок сьогодні знову розмовляв із активістом, і той підтвердив, що сподівається потрапити до США для навчання. Клінтон додала, що сподівається на розв’язок, який став би дотриманням і бажань активіста, і американських цінностей.

Днями Чень Ґуанчен заявив, що хоче залишити Китай, бо боїться за безпеку себе й родини. Він стверджував, що був змушений залишити посольство США в Пекіні, де він переховувався, коли дізнався, що китайська влада погрожувала його дружині.

Чень Ґуанчен спричинив дипломатичне протистояння між США й Китаєм, коли, втікши з-під домашнього арешту, з’явився в посольство США в Пекіні. Китай заявив, що вимагає вибачень від США за таке «втручання у внутрішні справи». Через шість днів активіст залишив посольство, та на той час не висловлював бажання виїжджати з Китаю. Водночас США висловили готовність опікуватися долею активіста.

Чень Ґуанчен раніше відбув у Китаї 4 роки ув’язнення через критику порушень прав жінок при втіленні політики китайської влади «одна родина – одна дитина», за якою здійснюють примусові аборти і кампанії стерилізації, але, вийшовши з в’язниці, потрапив під домашній арешт, за його словами, через його активну громадську діяльність.
XS
SM
MD
LG