Доступність посилання

ТОП новини

Незрячий китайський дисидент просить притулку у США


Китайський дисидент Чень Ґуанчен (ліворуч), Пекін, 2 травня 2012 року
Китайський дисидент Чень Ґуанчен (ліворуч), Пекін, 2 травня 2012 року
Між США та Китаєм – нове випробування у відносинах. Незрячий китайський дисидент Чень Ґуанчен попросив про притулок у США. У четвер це підтвердили американські дипломати. Перед тим активіст переховувався в американському посольстві в Пекіні. Події розгортаються на тлі візиту до Китаю державного секретаря США Гілларі Клінтон.

Китайський дисидент Чень Ґуанчен заявив, що боїться за своє життя і за безпеку своєї родини. Після того, як він втік 22 квітня з-під домашнього арешту, дисидент спершу протягом шести днів переховувався в американському посольстві в китайській столиці, а нині перебуває у пекінській лікарні. Він розповів американській телемережі CNN про те, що силовики нещодавно два дні тримали його дружину, прив’язаною до стільця, погрожуючи її вбити.

Чень також висловив розчарування тим, як американці реагують на цю ситуацію.

Посол США в Китаї Ґері Лок заявив, що Ченя ніколи не змушували покидати американське посольство. За повідомленнями, Китай пообіцяв гуманно поставиться до активіста та переселити його з родиною у безпечне місце.

Китайська влада тим часом публічно критикує США за переховування дисидента. Речник китайських дипломатів Лю Веймінь у четвер сказав: «Дії Сполучених Штатів – це втручання у внутрішні справи Китаю і є абсолютно неприйнятним для Китаю».

Боротьба проти примусових абортів може довести до тюрми

На початку візиту до Пекіна державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що права людини є складовою діалогу між країнами, але прямо не згадала про справу Ченя. «Як сказав президент Обама цього тижня, Китай, який захищає права всіх своїх громадян, буде сильнішою і заможнішою державою, і, звичайно, сильнішим партнером», – наголосила Клінтон.

Президент КНР Ху Цзіньтао висловив сподівання, що Китай і США будуть тісніше співпрацювати та уникати конфліктів, розвінчавши стереотип, що великі держави приречені на конфронтацію. Як наголосив Ху Цзіньтао, «обидві сторони мають навчитися поважати один одного, шукати спільну мову».

Чень Ґуанчен є одним із найвідоміших китайських активістів. Він втратив зір у дитинстві, але попри перешкоди активно займається правозахисною діяльністю. У 2010 році його засудили до домашнього арешту за критику урядової політики «одна дитина на родину», за якою здійснюють примусові аборти і стерилізацію. Перед тим Чен відсидів чотири роки за офіційними звинуваченнями у створенні перешкод дорожньому руху і пошкодженні майна.

Спільна комісія американського уряду і Конгресу з питань Китаю у четвер проводить позачергове засідання у справі Ченя Ґуанчена. (Засідання призначене у Вашингтоні з 20-ї години вечора по першу ночі за київським часом).
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG