Доступність посилання

ТОП новини

У Греції обирають парламент


У Греції в неділю обирають новий склад парламенту на виборах, які називають найважливішими і водночас із найменш прогнозованим результатом за багато десятиліть.

За прогнозами, 3-відсотковий бар’єр до парламенту можуть подолати до 10 партій, при цьому можуть зазнати значних втрат дві досі провідні партії-суперники, які по черзі керували країною протягом майже 40 років, – соціалістична «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух») і консервативна «Нова демократія».

Вибори відбуваються достроково за домовленістю політичних сил посеред глибокої бюджетної і боргової кризи, в якій перебуває Греція.

Країна нині залежить від отримання чергових траншів пакету міжнародної фінансової допомоги обсягом 130 мільярдів євро, для чого вона вже вжила низку заходів різкого заощадження і муситиме йти на такі кроки й надалі. Це вже другий такий пакет після 110 мільярдів, що їх Греція отримала два роки тому, і не виключають, що може знадобитися й третій.

Ці заходи викликають гострі протести в грецькому суспільстві. Та можлива перемога партій, які виступають проти виконання цих умов, як припускають, може привести до дефолту Греції й теоретично до її виключення з зони євро.
XS
SM
MD
LG