Доступність посилання

ТОП новини

Депутат-опозиціонер вимагає перевірити заяви про «обшук у омбудсмана»


Народний депутат Микола Мартиненко, член фракції «НУ-НС» і партії «Фронт змін», подав до Генеральної прокуратури депутатське звернення, в якому вимагає перевірити «правомірність проведення правоохоронними органами обшуку» в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини і, якщо будуть виявлені порушення, вжити заходів і притягти винних до відповідальності, повідомив у неділю сайт партії.

При цьому депутат посилається на «повідомлення засобів масової інформації», які цитували заяву колишнього омбудсмана Ніни Карпачової для Радіо Свобода про такий обшук.

У суботу заяви Ніни Карпачової щодо обшуку в офісі омбудсмана вже спростували нинішній уповноважений Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська, Служба безпеки України і Генеральна прокуратура.

Ніна Карпачова, зокрема, заявляла в інтерв’ю Радіо Свобода, що в суботу вранці представники СБУ почали обшуки в кабінетах працівників офісу омбудсмана, а кількох колишніх співробітників офісу омбудсмана викликали на допит у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко, зокрема, про фото колишнього прем’єра, зроблені у колонії.

У п’ятницю Генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що прокуратура встановила: Карпачова, яка на той час обіймала посаду омбудсмана, домоглася від двох працівників свого секретаріату скласти оцінку своїх фотографій синців Тимошенко, запевнивши їх, що це лише для внутрішнього вжитку, хоча потім широко оприлюднила той документ, при цьому виправивши його назву зі «службової записки» на «експертний висновок». За словами Пшонки, працівники прямо заявили, що за такими знімками експертний висновок зробити неможливо.

Генпрокурор також повідомив, що Харківська прокуратура за результатами перевірки відмовила в порушенні кримінальної справи за заявами Юлії Тимошенко про побиття. За його словами, перевірка з опитуванням понад 80 учасників чи свідків подій тих днів, про які говорить колишній прем’єр, засвідчила неправдивість усього, що Тимошенко виклала в своїй заяві.

Юлія Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, заявляє, що зазнала фізичного насильства і тілесних ушкоджень із боку працівників виправної колонії, коли її насильно перевозили до лікарні 20 квітня. Ніна Карпачова в останній день свого перебування на посаді 27 квітня поширила фото, на яких, за її словами, показано синці, що виникли в колишнього прем’єра внаслідок того інциденту, і документ із назвою «експертний висновок», який оцінював ті фото. Офіційні судмедексперти заявили, що синці мають вочевидь іншу природу.
XS
SM
MD
LG