Доступність посилання

ТОП новини

У Бахрейні протестують проти планів союзу Перської затоки


Протести шиїтів у Бахрейні спалахують уже понад рік. На знімку інший протест неподалік Манами на підтримку ув’язнених активістів 17 травня 2012 року
Протести шиїтів у Бахрейні спалахують уже понад рік. На знімку інший протест неподалік Манами на підтримку ув’язнених активістів 17 травня 2012 року
Десятки тисяч людей, головно шиїтів, вийшли сьогодні на протести в Бахрейні проти планів тіснішого союзу цього острівного королівства в Перській затоці, яким керує сунітська династія, з сусідньою сунітською Саудівською Аравією.

Учасники демонстрації, що зібралася біля столиці Манами, вигукували гасла «Бахрейн не продається».

Днями цей план також викликав невдоволення шиїтського Ірану, що спричинило дипломатичну напруженість між Іраном і Бахрейном.

На початку тижня Рада співпраці країн Перської затоки розглядала на своєму саміті план такого союзу, але не ухвалила ніякого рішення.

За пропонованим планом, союз Саудівської Аравії і Бахрейну мав би стати першим етапом тіснішої інтеграції всіх шести країн-членів цього об’єднання, до якого також входять Кувейт, Оман, Катар і Об’єднані Арабські Емірати.

Більшість цих країн переважно чи й практично повністю сунітські, але в Бахрейні суніти при владі, та понад дві третини населення становлять шиїти, які звинувачують владу в обмеженні їхніх прав та свобод, утисках і дискримінації. Через це в країні час від часу спалахують акції протесту. Наймасовіші відбулися навесні минулого року і були жорстоко придушені.
XS
SM
MD
LG