Доступність посилання

ТОП новини

У Луцьку згадували жертв політичних репресій, колишніх і нинішніх


У Луцьку відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій відбулося в неділю в двох місцях, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

На Замковій площі, де 23 червня 1941 року працівники НКВС розстріляли близько двох тисяч в’язнів, їхню пам’ять вшанували панахидою священики УПЦ-КП і городяни. Керівники міської та обласної влади взяли участь у панахиді і поклали квіти до пам’ятника загиблим, однак утримались від промов.

Архієпископ Володимир-Волинський Матфей у проповіді нагадав землякам про те, що саме пам’ять завадить повторенню трагедій. «Наша незалежність дарована нам тими мучениками, імена яких невідомі… Сюди треба приходити не лише самому, а й приводити дітей і онуків», – наголосив священнослужитель.

Натомість за годину до панахиди на Замковій у центрі Луцька, біля пам’ятника Лесі Українці, відбувся мітинг, на якому промовці згадували про «живих жертв політичних репресій». У мітингу взяли участь Братство вояків ОУН-УПА імені Клима Савура, Спілка політв’язнів та репресованих і представники опозиційних партій. Ішлося не лише про минуле, а й про судові процеси проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і членів її уряду, а також арештованих за підозрою у нищенні пам’ятника Сталіну в Запоріжжі членів патріотичних організацій.

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, який відзначається у третю неділю травня.
XS
SM
MD
LG