Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво ПАР вимагає зняти портрет президента з виставки


Джейкоб Зума
Джейкоб Зума
Правлячий у Південно-Африканській республіці Африканський національний конгрес (АНК) звернувся з вимогою заборонити виставляти в одній із відомих галерей Йоганнесбурга і поширювати в мережі інтернет скандальний портрет президента країни Джейкоба Зуми, на якому той зображений у позі Леніна з оголеними геніталіями.

Представники АНК назвали роботу художника Бретта Мюррея «образливою і грубою». Позаминулої ночі портрет Зуми, названий автором «Спис», зазнав нападу вандалів, які розмалювали його червоною та чорною фарбами.

Джейкоб Зума вже 11 разів звертався до суду зі скаргами про наклепи. Серед відповідачів за його позовами – відомий в ПАР художник Джонатан Шапіро, який зобразив Зуму ґвалтівником дівчини, яка уособлює правосуддя.

Зума є автором багатьох скандальних висловлювань, зокрема, на тему одностатевих шлюбів та підліткової вагітності. Також проти Зуми висувалися звинувачення в зґвалтуванні (2005) та корупції. Суд його виправдав за всіма звинуваченнями, хоча його прихильників звинувачували в тиску на суд, і в організації мітингів і демонстрацій навколо будівлі суду.
XS
SM
MD
LG