Доступність посилання

ТОП новини

Депутати можуть ініціювати денонсацію міжнародних угод – рішення КСУ


Конституційний Суд України
Конституційний Суд України
Конституційний Суд України визнав неконституційним закон про внесення змін до регламенту Верховної Ради, згідно з якими народні депутати не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору України.

Це випливає з рішення Конституційного Суду, ухваленого за зверненням 47 народних депутатів, оприлюдненого в четвер.

11 січня цього року Верховна Рада внесла зміни до регламенту, за якими народні депутати не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародних договорів. Передбачалося, що це право повинні мати лише Президент і Кабінет Міністрів.

Конституційний Суд вирішив, що, відповідно до статті 93 Конституції, право законодавчої ініціативи мають Президент, народні депутати, Кабмін і Національний банк.

«Конституція не містить положень, які виключали б можливість народних депутатів вносити на розгляд Верховної Ради законопроекти про ратифікацію та денонсацію міжнародних договорів», – йдеться у мотивувальній частині рішення суду.

Тож Конституційний Суд визнав неконституційною частину 1 статті 202 Регламенту Верховної Ради у редакції закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» від 11 січня 2012 року. Це положення втрачає чинність.
XS
SM
MD
LG